Jačanje dolara opasnost za globalnu financijsku stabilnost

Dolar na najvišoj razini u 14 godina može potkopati ekonomski rast u SAD-u i predstavlja opasnost za globalnu financijsku stabilnost. Prema navodima financijskih stručnjaka s prošlotjedne Reutersove konferencije Global Investment Summit, daljnje jačanje američke valute bit će jedna od najvažnijih varijabli na tržištima kapitala iduće godine, piše Poslovni.hr.

Valuta koja je temelj međunarodne trgovine i deviznih pričuva u svijetu od pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima ojačala je pet posto. Prema procjenama japanske banke Nomura, dolarov indeks ojačat će još pet posto u sljedeća dva mjeseca.

K tome, skočili su i prinosi na američku državnu obveznicu zbog očekivanja da će ekonomska politika novoga predsjednika SAD-a povećati rast BDP-a i inflaciju te ubrzati dinamiku povećanja kamatnih stopa. U petak se prinos na 10-godišnju obveznicu popeo do 2,33 posto, nasuprot 1,8 posto prije izbora. To je najviša razina od početka prosinca prošle godine. Međutim, jaki dolar i viši prinosi čine skupljim servisiranje duga za inozemna poduzeća. Naime, globalni dug denominiran u dolaru dosegao je 10 bilijuna dolara.

“Od jakoga dolara možda neće nitko biti na dobitku”, smatra Hyun Song Shin, direktor istraživanja Banke za međunarodna poravnanja. Joachim Fels, ekonomski savjetnik u Pimcu, investicijskoj kompaniji koja upravlja s više od 1,5 bilijuna dolara, upozorava da rastuća tržišta čeka volatilno razdoblje, a što može negativno utjecati i na američku ekonomiju. “Prejako jačanje odrazit će se negativno na američki rast, a posebno na proizvodni sektor”, ocjenjuje Fels.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.