Dodik pozvao Kinu na ulaganje u RS uz obračun u yuanima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u nedjelju kako će taj entitet i njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) intenzivno jačati odnose s Komunističkom partijom Kine ustvrdivši kako je to najbolji put za privlačenje kineskih investicija,

Dodik i članovi vodstva njegova SNSD-a u Banjoj Luci su se sastali s izaslanstvom kineskih komunista predvođenim zamjenikom međunarodnoga tajnika KP Kine Lee Yunom.

Sastanak je održan nakon što je Dodik ranije u studenom boravio u višednevnom posjetu Kini odakle se vratio hvaleći kinesko gospodarstvo i razvitak. Tijekom boravka u Pekingu Dodik je potpisao i sporazum o suradnji njegova SNSD-a i KP Kine, a nedjeljni sastanak bio je prvi na kojemu je trebalo biti riječi o njegovoj operacionalizaciji.

Dodik je nakon višesatnih razgovora novinarima kazao kako je od kineskoga izaslanstva zapravo tražio da se državne tvrtke i banke iz njihove zemlje uključe u investiranje u RS, prenosi Hina.

Kazao je kako je Kinezima ponudio da se njihova valuta yuan uvede u BiH kao obračunska novčana jedinica pri ugovaranju budućih poslova.

“Bez potpore KP Kine ti se projekti teško mogu realizirati”, kazao je Dodik pojašnjavajući svoj entuzijazam za suradnju s kineskim komunistima.

Što o svemu točno misle u KP Kine ostalo je nepoznato jer su oni izbjegli novinare nakon susreta s Dodikom.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.