Odbijeni prijedlozi o izmjeni Izbornog i Kaznenog zakona

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odbijeni su prijedlozi zastupnika Denisa Bećirovića o izmjeni Izbornog i Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a podržan prijedlog Aleksandre Pandurević o izmjeni Kaznenog zakona.

Bećirović je ranije istaknuo kako ne očekuje usvajanje ovog zakona u Zastupničkom domu zbog stavova zastupnika iz Republike Srpske, ali je podsjetio da su predložene izmjene u skladu s praksom u europskim zemljama gdje se kandidiranje na izborima onemogućava osuđenim ratnim zločincima, javlja N1.

On je dodao da je “uspjeh je što su se izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje predviđaju zabranu kandidiranja pravosnažno osuđenim ratnim zločincima na izborima našao pred zastupnicima”. Na tajn način, izmjene Izbornog i Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, koje podrazumijevaju zabranu kandidikranja osuđenicima za ratne zločine na izborima, te zatvorske kazne za negatore genocida – nisu prošle pred državnim parlamentarcima.

Zabrana kandidiranja odnosi se na sve one koji su osuđeni za ratne zločine ispred Suda u Haagu, svih relevantnih sudova u Bosni i Hercegovini ali i sudova u drugim državama.

Javno poricanje, odobravanje, opravdavanje ili negiranje genocida – predviđa zatvorske kazne od šest mjeseci do tri godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: