Od torti do figura: Slastičarke otkrile koliko sati rada stoji iza jednog remek djela

Iako ukusna torta nerijetko nestane u trenu, iza njezinog nastajanja stoje sati, a nerijetko i dani nečijeg rada – o svemu tomu, s ciljem podizanja svijesti o vrijednosti slastičarskog rada, pisale su članice Facebook grupe Slatka školica.

Facebook grupa Slatka školica okuplja mnogobrojne profesionalne slastičarke i slastičare, ali i one koji torte pripremaju za svoj gušt, iz hobija. Svi oni su na incijativu osnivačice grupe Marijele Spaić progovorili o tome koliko rada stoji iza stvaranja samo jedne torte ili čak samo jedne figure koja krasi torte, piše Slatkopedija.hr.

Naime, torte na slavljima nerijetko nestanu u trenu, no malo tko razmišlja o tome koliko je sati, znanja, truda i rada potrebno uložiti kako bi kupci dobili baš onu dekoraciju, baš onu figuru i baš onaj prizor koji su poželjeli. Stoga je Marijela u svojoj grupi postavila upit o tome koliko je vremena potrebno kako bi se izradila jedna torta ili jedna figura, a komentari su trebali biti popraćeni fotografijama koje prikazuju slatka umjetnička djela.

U komentarima ispod objave našla su se različita remek djela, od ručno dekoriranih medenjaka i šećernih figurica, preko torti na katove, do torti u različitim oblicima poput brojeva, lopti te kamiona i traktora, a osobe koje su ih izrađivale navodile su različita vremena izrade, od najkraćeg vremena izrade u trajanju od 2 sata do najdužeg u trajanju oko 35 sati.

Marija Ćirić: ručno dekorirani medenjaci, 3,4 sata

Antonia Tomić: Torta lopta, 10 sati

Bilo je i primjera u kojoj se izradi dekoracija vraćalo iz dana u dan pa je tako za veselu družinu od deset figurica članica grupe Smiljana Dimitrijević radila cijeli tjedan, svaki dan po 5 sati. Takav je primjer i izrada Eiffelova tornja kojoj se Katarina Klanac vraća svakog dana tijekom 7 dana i u nju ukupno uložila 14 sati, dok je na cjelokupnu tortu ukrašenu još božurima, ružama i sitnim cvijećem uložila 29 sati.

Smiljana Dimitrijević: Figurice, 35 sati

Katarina Klanac: Torta s Eiffelovim tornjem, 29 sati

Za granu magnolije koju bi bilo teško razlikovati od one prave Olga Đapić potrošila je 8 sati, dok je za jednako realno divlje ruže s lišćem bilo potrebno 7 sati izrade.

Olga Đapić: Divlje ruže s lišćem, 7 sati

Olga Đapić: Grana magnolije, 8 sati

Proces izrade figurica već pripremljenim fondanom s umiješanim bojama olakšala je Jasna Latković kojoj je za izradu trebalo 4 sata za 8 figurica.

Jasna Latković: Figurice, 4 sata

Čarobni dvorac iz bajke u 12 sati izradila je Tijana Panin, a klasičnu svadbenu tortu na dva kata u 8 i pol sati pripremila je Željka Vujanović.

Tijana Panin: Čarobni dvorac, 12 sati

Željka Vujanović: Svadbena torta, 8,5 sati

Ovo su tek neki od primjera koliko je vremena potrebno za nekoliko minuta slatkog užitka. U vremena izrade nije uračunato vrijeme koje je potrebno za hlađenje torti ili sušenje figurica pa se nerijetko izrada torte za koju je naizgled potrebno 2 do 3 sata protegne na dva dana.

Nijedna promjena ne ide preko noći, ali da bi se dogodila treba se i pokrenuti. Mislim ipak da će ljudi čitati, a svatko zna hoće li i može li izdvojiti za tortu ili nešto drugo. Ovdje je cilj da, kao što sam rekla, osvijestimo ljude o težini i zahtjevnosti izrade, koji se ipak dive kada vide lijepu tortu, figuru, cvijet itd., rekla je Marijela Spaić, a vjerujemo da će primjeri ovih sjajnih slastica i vremena potrebnog za izradu istih kod mnogih osvijestiti koliko zapravo vrijedi slastičarski rad, zaključuje Slatkopedija.hr.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.