Od nove godine iznos najveće mirovine u FBiH veći za 500 KM

Prema novom Zakonu o mirovinskom osiguranju koji bi, prema riječima ministra rada i socijalne skrbi FBiH Veska Drljače, trebao zaživjeti od nove godine, iznos najviše mirovine u ovom entitetu će biti znatno viši nego što je sada. Trenutačno je iznos najviše mirovine u FBiH 2.174 KM, dok će, prema novom zakonu, umirovljenik u FBiH moći ostvariti mirovinu od čak 2.700 KM.

Vlada FBiH utvrdila je prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, uputila ga u parlamentarnu proceduru te se vrlo brzo očekuje njegovo razmatranje u oba doma Parlamenta FBiH, kao i njegovo usvajanje.

Prema navodima iz resornog ministarstva, riječ je o zakonu koji je od ključne važnosti za FBiH, čija rješenja poboljšavaju sustav mirovinskog i invalidskoga osiguranja te osiguravaju njegovu dugoročnu financijsku stabilnost. Ovim zakonom uvodi se potpuno novi način obračuna mirovina, i to kroz bodovni sustav koji definira prava iz mirovinskog i invalidskoga osiguranja kroz evidentiranje bodova, i to 1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna plaća u FBiH, 2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 0,5 bodova ako je bila pola prosječne itd, piše Večernji list.

Visina starosne mirovine određuje se tako što se osobni bodovi osiguranika pomnože s vrijednošću općeg boda na dan ostvarivanja prava. To znači da se kroz jače vezivanje mirovina za uplaćene doprinose, visinu plaće i duljinu staža osiguranja u FBiH uvodi pravedniji sustav izračuna mirovina.

(www.jabuka.tv)

16 komentara

 • Vi niste normalni devedeset posto umirovljenika prima 326 KM mirovinu a radilu 40 godina ili i više a vi koji dižete ruke za to radili desetak godina i dobićete sada 2700 KM OSAM PUTA VEĆU MIROVINU OD DEVEDEST POSTO RADNIKA KOJI PRIMAJU 326 KM.
  Zar su zaslužili ovolike mirovine a radili 40godina i sad nemaju ni za osnovno za živiti.
  Da ste najniže mirovine digli 500 KM bilo bi normalno.
  S R A M O T A.

 • Podignite najmanju bar 200 KM i neće biti velikog bunta a ovako lopovi ostaju lopovi, a sirotinja uvjek sirotinja pa se čudite zašto se narod buni. Vi gospodo niste zdravi !!!

 • ZA ALO….Baš zato što se mirovina od 2700kuna odnosi na nove umirovljenike je žalosno a da skoro pa svi umirovljenici i dosada i po novon tom tvom Zakonu će za 40 godina rada imati 326 KM jer im se decenijsma nije ništa uplaćivalo ili ponekad minimalno da bi ovi uplatili sebi na račun jadnog radnika kojem su i plaću davali minimalnu i dobili toliku mirovinu.Malo im bilo 2100 KM pa si još podigli.
  Da ste u Americi radili 40 godina ne bi dobili 2700 KM …..Alo alo

 • ZA ALO….Baš zato što se mirovina od 2700 KM odnosi na nove umirovljenike je žalosno a da skoro pa svi umirovljenici i dosada i po novon tom tvom Zakonu će za 40 godina rada imati 326 KM jer im se decenijsma nije ništa uplaćivalo ili ponekad minimalno da bi ovi uplatili sebi na račun jadnog radnika kojem su i plaću davali minimalnu i dobili toliku mirovinu.Malo im bilo 2100 KM pa si još podigli.
  Da ste u Americi radili 40 godina ne bi dobili 2700 KM …..Alo alo

 • Di su ti radili i koliko godina pa dobili 2174 KM a u buduće 2700 KM i ko su ti *veliki radnici *?? I koju školu su završili i gdje?
  Da nisu u Švedskoj radili 40 godina ???
  Sramota a većina će i dalje primati DEVET PUTA MANJE MIROVINE od njih a radili 40 godina i zaradili njima mirovine a ne sebi.

 • Neka im Bog plati za sve zlo ,koje rade ovom napacenom narodu .Sebi su odredili place ok 5000,00 km mjesecno, za stetu koju rade ovom narodu , donoseci neljudske zakone ,poticuc nacionalizam ,mrznju, siromastvo.Briga njih za proteste,gladnih radnika,kojima nije uvezan sraz,ta taj nakaradni zakon su donjeli neki koje su u vrhu vlasti i danas.Sprema se protest branitelja ,kojima su smanjili 20 do 70% stecena prava.Pa neka sad smanje ptiljadarke sebi , 20 do 70% ,a tek privilegije razne ,pa ce bit kruha za sve .Covjece /Zakonodavce /, ne ucini drugom ,ono sto ne zelis da ti drugi ucini.

 • Sam naslov teksta kaže o komu se oni koji odlučuju o jadnim umirovljenicima brinu i to tako *OD NOVE GODINE IZNOS NAJVEĆE MIROVINE U FEDERACIJI BiH VEĆI ZA 500 KM* s 2100 KM dožu na 2700 KM a ïvećina umirovljenika imaju 326 KM a radili 40 godina .

Komentiraj: