Od danas nema carina na polovna auta, kavu, mliječne proizvode, meso…

Od 1. siječnja 2013. godine stupa na snagu potpuno ukidanje carina na određeni broj proizvoda podrijetlom iz Europske unije (EU) koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o polovnim putničkim vozilima, određenim vrstama i prerađevinama od voća i povrća, mliječnim prerađevinama, nekim vrstama mesa poput junećeg i telećeg, kavi, određenim vrstama tekstila, motornom bezolovnom benzinu i određenim uljima i drugim proizvodima.

Načelnik Odjela za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Ratko Kovačević naglašava u izjavi za Fenu da se radi o proizvodima koji su 2012. imali nižu stopu carina, koja se u proteklim godinama spuštala i u ovoj godini iznosila između dva i tri posto, dok se od početka sljedeće godine carina ukida i naplaćivat će se samo PDV prilikom uvoza tih proizvoda, a koji imaju podrijetlo iz EU.

Podsjeća i da je to rezultat nastavka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Treba podsjetiti da je primjena Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima počela 1. srpnja 2008. godine, što znači da je dolazilo do postupnog ukidanja carina u petogodišnjem razdoblju.

Za veliki dio proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju podrijetlo iz Unije carina je ukinuta već 2009., međutim, za određene proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor s EU da se stope carine postepeno smanjuju za razdoblje od 2008. do 2013. godine.

Ukidanje carina, međutim, nije dovelo do važnijeg pada cijena na tržištu BiH.

Naime, formiranje cijena ovisi od ponude i potražnje, a država, praktično, nema mehanizam nekoga prisiliti da, za smanjenje poreznog opterećenja, u ovom slučaju ukidanje carina, smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu BiH.

Ukidanje carina na određeni broj proizvoda koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu iz Europske unije i imaju podrijetlo iz Unije, značajno je smanjilo prihode Uprave za neizravno oporezivanje BiH i u proteklih pet godina to je gubitak od oko 450 milijuna maraka.

U 2008.godini, kada je naplaćivana puna carina na sve proizvode, u bh. blagajnu je ušlo oko 650 milijuna KM, a primjera radi, u ovoj godini to je svega 200 milijuna maraka od naplate carina, potvrdio je za Fenu Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UNO.

(www.jabuka.tv | Fena)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.