Od 15. svibnja kreću pojačane kontrole ugostitelja u BiH | Jabuka.tv

Od 15. svibnja kreću pojačane kontrole ugostitelja u BiH

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) u Bosni i Hercegovini će od 15. svibnja krenuti u pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH.

Pozvali su sve porezne obveznike koji se bave pružanjem usluga hrane i pića da još jednom sami prekontroliraju svoje prethodno predane PDV prijave i da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obavezu.

Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola, naveli su iz UNO.

Razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradila UNO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti.

Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića je jedna od značajnih privrednih grana u BiH posmatrajući sa aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnosti. U sustavu PDV-a u BiH su ukupno 2.134 registrirana porezna obveznika iz oblasti 56: djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64 posto od ukupnog broja registriranih poreznih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini, ističu iz UNO.

Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz kuta prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko sudjelovanje u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57 posto.

Takođe, stavljanjem u odnos broja registriranih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija se izrazito negativan koeficijent korelacije koji, navode iz UNO, determinira najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti. Provedene analize, podaci trećih strana, povijesni podaci, saznanja iz eksternih izvora, kao i emprijska građa drugih poreznih administracija ukazuju na širok dijapazon mogućih poreznih prijevara.

Rizici koji se ističu u ovom području su: izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno sudjelovanje gotovinskih tokova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet trošarinskih proizvoda itd. UNO stoji na raspolaganju svim obveznicima, pa tako i onim koji se bave ugostitetljstvom, za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune svoje nove ili izmijenjene prijave.

Za svaku informaciju mogu se obratiti UNO putem info E-mail adrese: [email protected] ili putem telefona:

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj: