Očajni Varea ne može iz Argentine: Želim se vratiti supruzi i kćeri u Široki Brijeg

Nogometaš Juan Manuel Varea (34) je Argentinac, ali već više od deset godina živi u Širokom Brijegu te ima državljanstvo BiH.

Trenutno nastupa u momčadi NK Kamen iz Ivanbegovine kod Imotskog koja se natječe u 3. Hrvatskoj nogometnog ligi.

Sredinom ožujka Varea je hitnim letom otišao u svoju rodnu zemlju nakon što je saznao da mu je otac preminuo – točno tjedan dana prije uvođenja karantena i zatvaranja granica zbog pandemije koronavirusa.

Od tada ne samo da je zarobljen u Argentini već se i ne može vratiti svom poslu i ponovno vidjeti svoju obitelj jer u cijeloj Latinskoj Americi ne postoji nijedno veleposlanstvo Bosne i Hercegovine koje bi upravljalo njegovom repatrijacijom.

Na rubu sam očaja, kaže Varea za argentinski Perfil.com iz kuće u kojoj je odrastao i sada je s majkom i dva mlađa brata.

Od srpnja 2009. do srpnja 2012. godine igrao je za NK Široki Brijeg u čijem dresu je nastupio 66 puta postigavši 26 pogodaka te je 2010. proglašen najboljim stranim igračem u Premijer ligi BiH. Nakon Pecare otišao je u Azerbajdžan te se u sezoni 2014./2015. vratio u BiH gdje je odigrao jednu sezonu za Željezničar. Nakon toga je igrao u Bugarskoj, Albaniji i Malti da bi se 2017. vratio u Hrvatsku gdje je do danas igrao za Imotski, Dugopolje i Split te naposljetku za NK Kamen.

Planirao sam putovati u Argentinu za božićne i novogodišnje praznike, ali morao sam letjeli ranije zbog smrti svog oca, priča Varea te nastavlja:

Imao sam povratnu kartu s aviokompanijom Lufthansa 24. ožujka, no granice su već bile zatvorene. Lufthansa me je uputila da se javim svom veleposlanstvu, ali ovdje nema nikoga, ja sam jedini državljanin BiH u Argentini.

Foto: Privatna arhiva

Varea je tada počeo komunicirati s veleposlanstvima Bosne i Hercegovine u europskim zemljama točnije Španjolskoj, Engleskoj, Italiji, Njemačkoj i Austriji. Ističe da najviše kontakta ima s Vanjom Filipovićem, veleposlanikom BiH u Londonu (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Ponudili su mi let za četvrtak, 7. svibnja, koji je vraćao engleske državljane, ali nažalost moje mjesto nije bilo osigurano. Pokušavaju mi omogućiti mjesto u drugom zrakoplovu, ali teško je jer su mjesta ograničena, objašnjava Varea.

Iz Aerolineas Argentinas kažu da zrakoplovi koji iz različitih zemalja odlaze na repatrijaciju Argentinaca prevoze i druge europske državljane koji su zarobljeni u ovoj južnoameričkoj državi. Međutim, njihova kompanija tvrdi da svaki let prevozi maksimalno 100 putnika. Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova Argentine, na početku karantene bilo je oko 5.000 Europljana u Argentini, koji su se tek prije deset dana počeli vraćati svojim kućama.

Želim se vratiti svojoj supruzi i djetetu kući. Ali s obzirom na cijelu situaciju to izgleda nemoguće. Pokušavao sam na sve strane, ali očito nisam nikome prioritet, kaže Varea koji je na rubu očaja.

U ovoj obiteljskoj tragediji Argentinac se najviše želi vratiti svojoj obitelji, ali muči ga i njegov posao.

U stalnom sam kontaktu s ljudima iz kluba i oni razumiju moju situaciju. Ali sljedeći tjedan se moram pojaviti na treningu. Također, imao sam novca koji je bio dovoljan za petnaest dana, a ovdje sam već pedeset dana. Ovo je otišlo predaleko, kaže zabrinuti Varea.

Foto: Privatna arhiva

Postoje trenuci kada sam dobro i kad sam loše, svi se borimo na svoj način u ovoj situaciji s koronom. Morao sam putovati zbog ozbiljne stvari i nemam problema s plaćanjem tisuću eura za povratak na let. Ali to je nepošteno, već sam imao kartu. Što je s onim ljudima koji nemaju novac?, pita se širokobriješki zet koji je deveti rođendan svoje kćeri proslavio preko videopoziva.

Juan Manuel također kaže kako mu teško pada kada ga njegova kćer putem video poziva svaki dan pita: ‘Tata kad ćeš doći kući?’.

Kaže da iskorištava slobodno vrijeme za održavanje fizičke kondicije zajedno s braćom Juanom Martinom i Juanom Marcosom.

Dok se njegov povratak u Bosnu i Hercegovinu rješava, Varea koristi priliku da vrijeme provede sa svojom obitelji.

Razlog zašto sam otišao u Argentinu potvrđuje ideju da ono što je važno su voljene osobe, a ne materijalno, emotivno priča Argentinac koji svaki dan na nekoliko minuta zatvori oči i isplanira prvo što će učiniti kad se vrati kući u Široki Brijeg: Sjedit ću na balkonu svoje kuće koja ima pogled na planine i potok koji prolazi ispod. Želim ostati tamo sa suncem na licu i osjećati se  slobodno, zajedno sa svojom suprugom i kćeri, zaključio je Juan Manuel Varea u razgovoru za argentinski Perfil.

U petak u poslijepodnevnim satima Juanova supruga Marija potvrdila je za portal Jabuka.tv da je 34-godišnjak uspio kupiti zrakoplovnu kartu iz Buenos Airesa za Barcelonu, a let je planiran za 12. svibnja. Varea sada čeka propusnicu Ministarstva vanjskih poslova BiH kako bi se barem vratio u Europu, a u međuvremenu njegova obitelj pokušava s institucijama pronaći rješenje kako bi se iz Barcelone vratio u BiH.

(www.jabuka.tv)

28 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.