Objavljeni detalji akcije: Fikret Abdić uhićen zbog zloupotreba od 2016. do danas

Danas se na području Velike Kladuše provodi opsežna akcija Županijskog tužitelsjtva Unsko-sanske županije kodnog naziva “Mreža”, a nadležno tužiteljstvo objavilo je detalje akcije.

U akciji koja se provodi u suradnji s Federalnom upravom policije, slobode je lišeno šest lica, među kojima je i prvoosumnjičeni načelnik Općine Velika Kladuša. Pretresi se vrše na više lokacija na području Velike Kladuše, uključujući prostorije Općine, navodi se.

Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, dodaje, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih kaznenih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Tužiteljstvo vodi istragu o kaznenim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

U ovim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica. Osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršitelja usluga. Ovako provedene javne nabavke su potom plaćane iz Budžeta Općine Velika Kladuša, stoji u priopćenju.

Također se sumnja da je općinski načelnik Općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u razdoblju  od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USŽ i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USŽ uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša, prenosi Klix.ba.

U konačnici se sumnja da je dvoje osumnjičenih u razdoblju od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju proračuna Općine Velika Kladuša za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena. Lica lišena slobode će u toku sutrašnjeg dana biti predana postupajućem tužitelju, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama, zaključili su.

Uhićen Fikret Abdić

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • 4 vam godine krade i vi tek sada otkrili..sposobni nema sto..da nisi izbori slucajno uskoro pa sklanjate nsposluane…

  • Uhitite onog Bakira, Alijino kriminalno krme, koji niže kriminal i zlouporabe od 1992. I nitko ništa. Pitajte ga odakle mu milijarde (ne milijuni – milijarde!!!) na računima u turskim i drugim bankama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.