Obilježena 30. obljetnica zaustavljanja JNA tenkova u Šujici

Mjesna zajednica Šujica, općina Tomislavgrad, i braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja ove općine u subotu su svečano obilježili 30.godišnjicu zaustavljanja tenkovske kolone JNA na putu prema Livnu.

Na mjestu gdje je 9. svibnja 1991. zaustavljena tenkovska kolona JNA, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, čime su izaslanstva te mještani Šujice, Tomislavgrada i Livna odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Prisjetivši se svibnja 1991. godine, sudionici tog vremena iz Šujice, ukazali su još jednom na ulogu koju je ovo mjesto imalo u Domovinskom ratu.

Profesorica Ivica Pašalić Lothak podsjetila je na današnji dan prije 30 godina kad su se u Šujici okupili mještani ovog kraja u upravi šuičke pilane spremno čekajući informacije o kretanju JNA tenkovske kolone.

Po pričanju branitelja, ovaj pothvat je poremetio plan neprijateljske vojske za okupacijom prostora Hercegovine te njihovog prodora dalje prema Dalmaciji što bi tada imali nesagledive posljedice za hrvatski narod.

Svojim današnjim okupljanjem na dijelu magistralne prometnice koja povezuje Šuicu i Kupres, branitelji i mještni su podsjetili  kako su tenkovi zaustavljeni na sličan način kao što se to dogodilo u Pologu pored Širokog Brijega.

Mada još nema spomen obilježja na ovom mjestu, organizacijski odbor obilježavanja obljetnice kao i mjerodavni iz općine Tomislavgrad su dali obećanje da će se na ovom mjestu u bliskoj budućnosti izgraditi spomenik kao podsjetnik šujickih događanja, piše Fena.

Inače, ideja obilježavanja obljetnice zaustavljanja JNA tenkova u Šuici rodila se prije tri godine na susretu mladih Šuičana gdje se osjetila dužnost, ali i odgovornost da se činjenice iz Domovinskog rata ne zaboravljaju.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

16 komentara

    • Narod koji zaboravlja svoju povjest zasluzuje da mu se ista ponovi…zato se vi mlađi i ne pitate nista nigdi, jer moras biti po dobro glup pa tako nesto izjavit

  • Možda ćete nekad tangirat gluperdo jedna ako ne poštuje svoje očeve i djedove ti si nula imbicil moj sinko bez svoji korijena nemaš budućnosti neka se sve o bilježi. Nekase. Nezaboravi

  • Još koji datum i eto ga dođe ko crkveni kalendar. Svaki dan obilježavanje, svijeće i ostale ceremonije. Puk odijelit u staleže, ozakoniti nasljedna prava na funkcije i ‘voila’.

  • Svi ti koji su bili tu i kasnije jeli i pili o državnom trošku nisu bili tu prije 30 godina.Ja sam došao peti al se neznam laktat pa ni nisam na proslavi.

    • Zaustavljanje ,zaustavljeni tenkova iz Dobriča (Široki Brig) ,a di su ih Šuičani mislili smistit ,u TG ,Sarajlije ,Mokronoge ili ,cirkus ,a jeli tu bio “specijalac,vlada berić

    • Za pošteno ,aha ,bravo pogodak u sridu ,točno tako ,cirkus rade i iskrivljuju istinu ,a i ovo u Šuici je smijurija

  • Slavi se u šuici i slavi tomislavgrad a tenkovi prošli kroz tomislavgrad isto ko i kod nas prošli mostar i na izlazu iz pologa zaustavljeni i sad glavne face u pologu i mostaru ko da su tenkovi iz širokog išli za mostar. Kako povijest iskrivljuju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.