Novi šamar za BiH: Potrebno mijenjati način financiranja političkih stranaka

Grupa država protiv korupcije (GRECO), antikorupcijsko monitoring tijelo Vijeća Europe, ponovno je upozorila u svom novom izvještaju da BiH nije ispunila mnoštvo preporuka koje se tiču oblasti inkriminacije, odnosno kaznenoga zakonodavstva te financiranja političkih stranaka.

GRECO bilježi da je Bosna i Hercegovina ostvarila vrlo mali napredak od posljednjega privremenog izvještaja iz lipnja 2017. godine, a samo jedna dodatna preporuka je djelomično provedena. Ukupno je do sada samo 10 od 22 preporuke provedeno na zadovoljavajući način. Osam preporuka je djelomično provedeno, a četiri nisu provedene, navodi se u zaključku.

Kada je riječ o transparentnosti financiranja stranaka, GRECO preporučuje da se u BiH trebaju preispitati odredbe koje se odnose na političke stranke, posebno na financiranje stranaka ili izborne kampanje koje su trenutno rasute u različitim zakonodavnim tekstovima, s ciljem postizanja dosljednosti, sveobuhvatnosti i upotrebljivosti za struku i političke stranke, a posebno uzimajući u obzir njihovo objedinjavanje u jedan zakonodavni dokument.

Također, GRECO traži da se u BiH promovira korištenje bankarskoga sustava za primanje donacija i drugih izvora prihoda, kao i za plaćanje izdataka, od političkih stranaka i izbornih kandidata, kako bi se mogao pratiti njihov tok i uvesti načelo jedinstvenog računa za financiranje izbornih kampanja.

Potrebno je poduzeti mjere za sprječavanje kršenja pravila o limitu troškova za vrijeme izborne kampanje, na način da se troškovi prikazuju izvan izvještajnog perioda kampanje i dati Središnjem izbornom povjerenstvu mandat za superviziju troškova političkih stranaka i izvan izbornih kampanja. Također, potrebno je povećati transparentnost računa i aktivnosti subjekata koji su u vezi, izravno ili neizravno, s političkom strankom ili na drugi način pod njihovom kontrolom i uključiti, kada je moguće, račune takvih subjekata u račune političkih stranaka, navode u GRECO-u, piše Klix.ba.

Također, BiH treba ojačati mehanizme interne financijske kontrole političkih stranaka, u bliskoj suradnji s lokalnim i regionalnim podružnicama stranaka, uspostaviti jasna, dosljedna i posebna pravila o zahtjevima revizije koja se primjenjuju na političke stranke i osigurati potrebnu neovisnost profesionalaca koji vrše reviziju njihovih računa.

Kada je riječ o inkriminaciji, podsjeća se da je Republika Srpska izmijenila i dopunila svoj Kazneni zakon u 2013. Dodatni protokol uz Kaznenopravnu konvenciju o korupciji je ratificiran i pripremljen je Nacrt izmjena i dopuna Kaznenoga zakona Bosne i Hercegovine koje su u vrijeme usvajanja Izvještaja o usklađenosti čekale raspravu u Parlamentu.

Nasuprot tome, nije bilo izmjena i dopuna kaznenih zakona koji se koriste na razini Federacije Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko, kaže se u izvještaju.

GRECO preporučuje da se osigura da se djelo podmićivanja tumači na takav način da se jasno obuhvate slučajevi podmićivanja izvršenog preko posrednika, kao i slučajevi gdje korist nije namijenjena samom službeniku, već nekoj trećoj strani. Također, GRECO preporučuje da se u potpunosti usklade postojeće kazne za djela podmićivanja i trgovine utjecajem.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.