Nema druge: Neženjama novac da uđu u brak

U proračunu općine Brod ove godine planirana su sredstva kojima će poticati muškarce starije od 35 godina na brak, a ova inicijativa krenula je iz Liješća, najveće mjesne zajednice, u kojoj ima više 160 neženja starijih od 35 godina.

U startu smo u te svrhe planirali 10.000 KM, ali kasnije u ovisnosti od toga kako se bude razvijalo sigurno ćemo proširivati sredstva. Liješće ima oko 1.600 stanovnika i odatle je došla ta inicijativa u vrijeme rasprave o nacrtu proračuna, pa smo tako i uvrstili to da bismo pokušali nešto što je rađeno u Jagodini, ali i u nekim susjednim mjestima, rekao je načelnik Broda Ilija Jovičić za Nezavisne novine, dodajući da su u fazi osmišljavanja projekta.

Dobri mladići

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da u Liješću ima preko 160 neženja, dobrih mladića starijih od 35 godina, zanimanje za ovaj projekt je veliko.

Nadam se da ćemo u suradnji s Turističkom organizacijom i drugim odjeljenjima uspjeti organizirati jednu vrstu susreta, približavanja. Ponešto se na tom planu i dogodilo, što nam budi nadu da bi projekt mogao uspjeti, kazao je Jovičić.

Demograf Aleksandar Majić kazao je da su ovi poticaji veoma bitni, ako se uzme u obzir da je brak nositelj reprodukcije u RS.

Oko 83 posto djece se rodi u bračnoj zajednici, a svega 17 posto izvan bračne zajednice, tako da na tom primjeru vidimo koliko je brak bitan za natalitet, jer bi neminovno po svakom sklopljenom braku bilo i više djece, pojasnio je Majić za Nezavisne.

Osim Broda, za stimulaciju braka odlučile su se i još neke lokalne zajednice, doduše rijetke. Jedan od tih primjera je i grad Trebinje.

Trebinje planira povećati beneficije za pronatalitetnu politiku i obitelj uopće, pa će za novosklopljene brakove u kojima je jedan partner stariji od 38 godina u ovoj godini izdvojiti 90.000 maraka. Za ovu će godinu Trebinje, kako je rečeno, ukoliko bude potrebno, izdvojiti i više od planiranih 90.000 KM.

Grad u BiH organizira susret neženja i slobodnih djevojaka

Za ove je parove bitno da su stalno naseljeni u Trebinju u posljednjih godinu dana, oboje ili jedan od supružnika, i da je jedno od njih starije od 38 godina, dok visinu primanja određuje njihov socijalni status, tako da, ako su nezaposleni, mogu ostvariti sredstva u visini od 12.000 maraka i to dobivaju u 18 jednakih rata, istaknuo je ranije Mirko Ćurić, novoizabrani gradonačelnik Trebinja.

Drugačije inicijative – bećarski porez

Ćurić je tada naglasio da neće nedostajati novca ni za subvencioniranje stanova za mlade bračne parove i pomoć za 142 učenika iz ruralnih područja, koliko ih dobiva naknadu za ovu školsku godinu.

Podsjećamo da su u općini Kotor Varoš građani ranije pokretali nešto drugačije inicijative te predlagali da bi zaposlene neženje i neudate zaposlene žene starije od 25 godina trebalo oporezovati, jer bi se na taj način, kako je tada rečeno, povećala stopa nataliteta u RS i BiH.

Ovaj, kako su ga nazvali, “bećarski porez” pravdali su padom nataliteta, gašenjem sela i sve manjim rađanjem djece i u gradovima.

To na kraju nije zaživjelo. U Republičkom zavodu za statistiku RS su kazali da je, prema posljednjem popisu stanovništva, u RS bilo 160.658 neoženjenih muškaraca i 108.658 neudatih žena, prenose Nezavisne novine.

“Bećarski porez”: Uvođenje poreza na neudane i neoženjene u BiH

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.