Novi prijedlog: Po jedan ministar za svaku županiju u FBiH

“Predlažem da županije ostanu kao teritorij, ali da im se oduzme sudska, zakonodavna i izvršna nadležnost i prenese na Federaciju, općine i gradove”, objasnio je u četvrtak Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i inicijator prijedloga za izmjenu Ustava FBiH i ukidanje županija u sadašnjem obliku.

Po jedan ministar bi predstavljao svaku županiju u federalnom parlamentu. Sada u 10 županija FBiH ima 10 premijera, 142 ministra, 142 tajnika, 300 savjetnika, 300 pomoćnika i stotine zastupnika.

Općine bi imale minimalno tri puta veće proračune. Mi trenutno iz PDV-a primamo najmanje u Europi – 8,5 posto. U RS-u nemaju županije i primaju 24,5 posto”, kaže Imamović. Proračun za županije je 2,1 milijarde, a za Federaciju 2,7 milijardi. U županijama dvije trećine sredstava odu na proračunske korisnike.

Međutim, Admir Čavalić, ekonomski analitičar, smatra da uštede ne bi bile toliko značajne.

“Ostane 10-15 posto ljudi koji su vezani za administraciju županija, što znači da ako pretvorimo u ukupne izdatke uštedjeli bismo 50 do 100 milijuna maraka, što je zanemarivo“, kaže Čavalić. Ovo nije prva inicijativa za izmjenu Ustava FBiH te je još 2013. godine ekspertni tim za izmjenu Ustava FBiH uradio nacrt nove verzije kojoj je prethodilo analitičko istraživanje. U Parlamentu FBiH izmjena nije dobila podršku.

Jedan od članova ekspertnoga tima Zlatan Begić, profesor ustavnoga prava, kaže da će do izmjena teško doći. “U materijalima imam dvadesetak modela usklađivanja ustavnoga poretka Federacije. Problem je što je to trenutno politička utopija. Nijedna politička opcija trenutno u BiH ozbiljno ne razmatra to pitanje. Trebali bismo trenutno krenuti od onoga što možemo uraditi, a ne od onoga što ne možemo”, mišljenja je Begić.

Imamovića su zasad podržali načelnici Gradačca, Gračanice, Kalesije i Živinica, koji dolaze iz stranaka koje nemaju većinu u federalnom parlamentu, prenose Nezavisne novine.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.