Novi pravilnik osigurao bi niže cijene lijekova građanima BiH

Ako bi se usvojio novi pravilnik o cijenama lijekova, koji je već u proceduri, lijekovi u BiH više ne bi bili najskuplji u regiji, a uštede za građane iznosile bi na godišnjoj razini oko 100 milijuna KM, rečeno je nakon sastanka predsjednika Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića s novoimenovanim vršiteljem dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandrom Zolakom.

”Tržište lijekovima u BiH procjenjuje se na nešto više od 500 milijuna KM, od čega je udio domaćih proizvođača oko 90 milijuna KM, a stranih i veletrgovaca na tržištu lijekova u BiH oko 430 milijuna KM”, precizirao je Zolak.

Podsjetio je i kako je Svjetska banka, koja je bila uključena u izradu novog pravilnika, procijenila da će u BiH, ako se uvede novi pravilnik, već od ožujka ove godine, uštedjeti građanima BiH 21% od spomenutog iznosa, odnosno oko 55 milijuna eura.

”Domaći stručnjaci su nešto manje optimistični u tim procjenama, ali na godišnjoj razini to bi građanima u BiH ostavilo oko 70 do 80 milijuna KM”, naglasio je Zolak. Rok za usvajanje novog pravilnika trebao bi biti 1. ožujka ako se izvrše određene tehničke izmjene, a zatim bi se nekoliko mjeseci trebalo ostaviti veletrgovcima kako bi napravili svoje izračune i kako bi se taj dokument mogao početi primjenjivati.

Ističući kako BiH jedina u okruženju ima pravilnik koji regulira samo maksimalnu veleprodajnu cijenu lijekova, Zolak je kazao kako je takva situacija već pet godina i mora se promijeniti.

”U sljedećem razdoblju slijede konzultacije s nadležnima u Ministarstvu financija i civilnih poslova BiH kako bi sagledali što sve treba promijeniti u tom pravilniku kako bi on stupio na snagu, a građani osjetili korist”, istaknuo je Zolak.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.