Nova zloupotreba nezaposlenosti u BiH putem interneta: Za posao u butiku traže polugole fotografije

“AR Moda potražuje četiri radnice za rad u butiku koji će uskoro otvoriti svoje poslovnice u više gradova na području BiH. Početna plaća je 650 KM i prijava, radno vrijeme radnima danima od 8 do 17 sati, a vikendom od 8 do 12 sati”, oglas je na društvenoj mreži Facebook koji je privukao brojne nezaposlene djevojke.

Dok se na prvi mah činilo idealnom prilikom za posao i zaradu, dosta je djevojaka koje su, nakon kraćeg razgovora putem interneta, shvatile da se ipak radi o prevari. Jedna od brojnih koje su se odlučile prijaviti na oglas je 27-godišnja Ermina iz Zenice.

Ugledala sam oglas na Facebooku. Kako sam nezaposlena, odlučila sam se prijaviti. Ali, nakon izvjesnog vremena sve je postalo sumnjivo. Osim što nisu precizirali gdje točno u Zenici otvaraju objekt, nisu željeli ostaviti ni broj telefona. Razgovor je isključivo moguć putem interneta – priča Zeničanka, piše Avaz.

Pravi šok uslijedio je nakon čudnih uvjeta koje je osoba koja se krije iza profila „Arijana Moda“, postavila. Naime, umjesto da se informiraju o radnom iskustvu i obrazovanju, oni su tražili fotografije stopala, u hlačama i donjem dijelu trenirke, dok lice i gornji dio tijela uopće nije potreban.

“Napisali su mi da sam izabrana za radnicu nakon svega nekoliko razmijenjenih poruka. Uvjet za razgovor uživo, za što bi me navodno naknadno obavijestili, bio je da im pošaljem dvije fotografije svojih stopala u čarapama i čarapicama, u hlačama i donjem dijelu trenirke, i to bez lica, što mi je odmah postalo sumnjivo”, govori ona.

Da se radi o dobro smišljenoj prevari i uigranom sustavu, najbolje pokazuje činjenica da je Ermina u poruci dobila primjer fotografija kakve treba dostaviti.

“Posebno mi je bilo frapantno kada su mi napisali da prilikom fotografiranja prsti stopala budu rašireni, da čarape budu bezbojne, da bi se, kako su napisali, sve dobro vidjelo. Nevjerojatno je da sam dobila upute i za blizinu i kut fotografiranja”, pojašnjava ona. Razgovarajući s prijateljicama i pretražujući internet, uvidjela je da se radi o klasičnoj prevari i da je sve više upozorenja djevojkama da ne nasjedaju na prevare. Srećom, ona nije nasjela.

“Osim što nigdje nisu registrirani niti postoje na internetu, pronašla sam dosta upozorenja da djevojke ne nasjedaju na prevaru. Nažalost, mnoštvo je onih koje su, u namjeri da dobiju posao, “pale” na natječaju. Zato sam odlučila sve ispričati u javnosti, jer je profil još aktivan i nastavljaju vrbovati djevojke”, kaže na kraju razgovora Ermina.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.