Nova vozila za nove zastupnike

”Na prijelazu između odlaska starog saziva Parlamentarne skupštine BiH i konstituiranja novog, krovna zakonodavna institucija u državi odlučila se počastiti novim vozilima, za koje planira izdvojiti oko 320.000 KM”, pišu Nezavisne novine.

Prema pisanju banjalučkih novina, stručne službe Parlamenta BiH nedavno su raspisale javni natječaj za kupovinu šest novih vozila, od kojih bi svako pojedinačno porezne obveznike u BiH trebalo koštati više od 53.000 KM.

”Plan je da novi automobili budu nabavljeni prije kraja godine, o čemu svjedoči i zakazani termin otvaranja ponuda 16. prosinca”, navode Nezavisne novine i dodaju kako će, sudeći prema navodima iz Parlamentarne skupštine BiH, naši državni službenici dobiti “samo” četiri nova vozila, iako je u javnom natječaju eksplicitno navedena brojka šest.

“Procjene o broju vozila baziraju se na osnovu potreba Parlamentarne skupštine BiH, dotrajalosti postojećeg voznog parka, izdataka za održavanje, ali i sredstava ostvarenih od prodaje starijih vozila. Određen broj dotrajalih vozila je u otvorenom postupku već prodan, međutim s obzirom na to da još nije uspjela prodaja dva službena vozila, opredjeljenje je da se provede postupak nabavke četiri nova vozila, u skladu sa čim je izmijenjen ranije objavljeni tender o javnoj nabavci”, navode iz Parlamenta BiH te ističu kako je primarni kriterij za zamjenu službenih vozila njihova pouzdanost.

“U praksi, obično se mijenjaju vozila koja pređu približno 300.000 kilometara ili vozila za koja nakon pet, šest i više godina intenzivnog korištenja cijena održavanja rapidno raste”, rekli su iz Parlamenta i dodali kako se automobili ne kupuju ciljano za potrebe pojedinaca, klubova i ureda.

“Nabavka predstavlja realizaciju stavki iz proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH i vrši se u sklopu obnavljanja dotrajalih osnovnih sredstava radi obavljanja osnovnih dužnosti Parlamentarne skupštine BiH”, navode iz državnog parlamenta dodajući kako će se raditi o nabavi ”novih vozila srednje klase, kakva u principu koristi Parlamentarna skupština BiH”.

Nezavisne pak pišu kako se radi o novim vozilima Passat, koja su, uz Audi, najpopularniji automobili među bh. dužnosnicima i parlamentarcima.

(Nezavisne.com)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.