Nova trošarina za cigarete i duhan – Jabuka.tv

Nova trošarina za cigarete i duhan

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i na duhan za pušenje za 2018. godinu.

Članovi UO UNO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošorina za cigarete i duhan primjenjuje od 1. siječnja 2018. godine, priopćeno je iz UNO BIH.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2018. godine minimalna trošarina iznosit će 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična trošarina umjesto 1,35 KM bit će 1,50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 104 KM umjesto dosadašnjih 96, 80 KM po kilogramu. Porezni obveznici i druge osobe koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. sječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. sječnja 2018. godine, dok se obračun trošarina mora dostaviti do 17. siječnja iduće godine kako bi se obračunala razlika.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 30. studenog 2017. godine.

Upravni odbor UNO usvojio je danas i Odluku o utvrđuju količine dizel-goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća putarina za 2018. godinu. Odredbe ove odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila i to na određenu količinu koju odobri UO UNO na prijedlog vlada entiteta i Brčko distrikta.

Ova odluka primjenjivat će se od 1.siječnja 2018. godine, a za njenu provedbu zadužena je UNO koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvješća o njenoj realizaciji, prenosi Večernji List.

Upravni odbor usvojio je danas izmjene pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama u BiH i Pravilniku o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje se odnosi na elektronsko podnošenje prijava kod obračuna trošarina i PDV-a, priopćeno je iz UNO BIH.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.