Njemački gigant Ringspann otvara proizvodni pogon u BiH

 

Konstantan i predan rad s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u Bosanskoj Krupi još jednom je urodio plodom. Nagađanja da u ovu lokalnu zajednicu dolazi njemački gigant u metalnoj industriji, tvrtka Ringspann, na samom početku 2019. godine postala su realnost.

Potvrđeno je ovo na sastanku održanom u Općini Bosanska Krupa između načelnika Armina Halitovića i predstavnika pomenute njemačke tvrtke Fabiana Maurera.

Ringspann je njemačka tvrtka sa sjedištem u Bad Homburgu, jedna od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Europi. Mnoge poznate kompanije u strojnom i pogonskom inženjerstvu, rukovanju materijalima, proizvodnji električne energije i zrakoplovnoj industriji uspješno surađuju s Ringspann-om. Među njima su i Rolls-Royce, BMW, Siemens, Tetra Pak.

S više od 70 godina iskustva u razvoju, dizajnu i proizvodnji, mi smo stručnjaci u inteligentnim tehničkim rješenjima. Imamo 450 zaposlenih u 16 međunarodnih kompanija, pružamo uslugu na licu mjesta, kao i brzu i pouzdanu isporuku. Proizvodni pogoni u najvažnijim regijama svijeta omogućavaju fleksibilnu proizvodnju orijentiranu na kupca. Ringspann svoje poslovne jedinice osim u Njemačkoj ima u SAD-u, Kini, Južnoj Africi, a od naredne godine i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Bosanskoj Krupi, kaže predstavnik Ringspann-a Fabian Maurer.

Vijest da u Bosansku Krupu u ovoj godini dolazi novi investitor, prema riječima načelnika, svojevrsna je kruna djelovanja na putu privrednog razvoja u 2018. godini.

Mislim da novu godinu ne možemo ljepše početi nego što hoćemo, uz saznanje da nam dolazi još jedan vrlo ozbiljan investitor. Sve jasnije postaje da ono što smo u posljednje vrijeme radili kada je u pitanju gospodarstvo nije uzalud, da smo mi zaista općina sa povoljnim poslovnim okruženjem čemu svjedoči i BFC certifikat. Sve se odvijalo vrlo brzo i efikasno. Dobili smo saznanja da se vlasnici Ringspann-a raspituju o mogućnosti investiranja u Bosanskoj Krupi, stupili u kontakt s njima, razmijenili sve informacije, upriličili sastanak na kojem smo predočili ono čime raspolažemo, što nudimo, kakve beneficije i povlastice dajemo i na licu mjesta dobili pozitivan odgovor, ističe načelnik Armin Halitović.

Ringspann će za početak unajmiti halu u Poslovnoj zoni “Pilana”, već početkom 2019. godine instalirati strojeve i krenuti s proizvodnjom, uglavnom dijelova za električne bicikle čiji je najveći kupac BOSH, a onda početi sa izgradnjom vlastitih objekata na najprihvatljivijoj lokaciji koja će biti poznata u skorije vrijeme.

U ovoj godini Ringspann u Bosanskoj Krupi, u izgradnju proizvodnih pogona, planira uložiti 750 tisuća eura, a u 2020. godini najmanje milijun eura, navodi se u priopćenju Ureda načelnika Općine Bosanska Krupa.

Na početku bi trebao zaposliti 10-ak radnika, a kasnije iz godine u godinu, shodno potrebama proizvodnje, povećavati broj. Prvi poslovni partner, odnosno kooperant, u Bosanskoj Krupi Ringspannu će biti tvrtka CNC N&K Tehnik Centar smještena u “Pilani”.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Kad ce ovi nasi u hercegovinu dovesti nekoga da narod pocme radit..siroki…citluk..ljubuski..nasi gradonacelnoci samo sebe gledaju..

  • Drago mi je čuti da Firme iz inostranstva investiraju u Bosni a pogotovo mi je drago da to čini i firma Ringspann u kojoj sam već 23 godine zapošljen.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.