Nikšić: Ovo je korak ka uspostavljanju funkcionalne vlasti

Lideri stranaka koalicijskih partnera koji čine vlast na državnoj razini u Bosni i Hercegovini sastali su se u srijedu u Sarajevu kako bi razgovarali o aktualnim pitanjima za napredak BiH na putu ka Europskoj uniji.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše stranke (NS), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nermin Nikšić, Elmedin Kokanović, Edin Forto, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Nikšić je nakon sastanka novinarima kazao da je sastanak protekao bez problema iako postoji dosta stvari na koje koalicijski partneri različito gledaju, ali to smatraju prednošću i otvoreno iznose stavovi kako bi se došlo do određenih rješenja.

Kada se tako radi ima pomaka, usvojeno je pet zakona u državnom parlamentu. Nije vrijeme za euforiju nego je ovo korak ka uspostavljanju funkcionalne vlasti na razini BiH da se ostave po strani neke stvari i da se dogovaramo oko čega možemo u interesu građana BiH, dodao je.

Naveo je da je zajedničko opredjeljenje da je budućnost BiH u Europskoj uniji zbog čega je najavio da će se u narednom periodu raditi na ispunjavanju tih uvjeta, a najavio je da će za 15 dana biti organiziran novi sastanak o ostalim zakonskim rješenja koje treba usvojiti.

Osvrnuo se na najavljeni dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi se u četvrtak trebao razmatrati Nacrt zakona o sudovima. Taj zakon ranije nije dobio podršku na Vijeću ministara BiH zbog, kazao je tada Konaković, određenih nesuglasica oko vjerskih pitanja.

Zakon o sudovima je jedna teška tema. Oko nje lomimo koplja, pitanja nadležnosti sudova, pitanja sjedišta sudova, pitanja vjerskih prava unutar tih zakona. Dakle, nešto je oko čega zaista vodimo ozbiljnu polemiku i pokušavamo naći kompromis, kazao je Nikšić.

Dodik: Pripremamo uredbu o uhićenju i deportaciji Schmidta iz RS-a

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.