Nijemci plaćaju najskuplje režije na svijetu, evo koji je prosjek u BiH

Svjetska baza za statističke podatke Numbeo objavila je dopunjene izvještaje vezane za troškove života u zemljama svijeta, a koji se tiču prosječnih cijena komunalnih i drugih usluga koje građani plaćaju svaki mjesec.

Statistika koju je priredio Numbeo, odnosi se na cijene usluga kao što su struja, grijanje, voda, ali i odvoz smeća.

Statistikom su obuhvaćene gotovo sve zemlje svijeta, a ljestvica je utvrđena na osnovu iznosa novca koji je potrebno izdvojiti za troškove stanovanja u stanu od 85 kvadratnih metara.

Ono što se može primijetiti prema objavljenoj ljestvici jeste da područje Europe, barem kada je riječ o prosječnim cijenama osnovnih usluga, predstavlja “najskuplji” dio svijeta za život, piše Klix.ba.

Prema statistici Numbea, Njemačka predstavlja uvjerljivo najskuplju državu kada riječ o prosječnoj cijeni osnovih usluga pa će tako građani ove zemlje platiti oko 225 eura za račune koji svaki mjesec dolaze na adrese građana.

Ono što je zanimljivo, među 10 najskupljih država kada je riječ o cijenama osnovnih usluga nalaze se samo dvije neeuropske države točnije Izrael i Hong Kong. Stanovnici ovih područja tako će za troškove izdvojiti 199 eura odnosno 198 eura.

Kako “stoji” BiH i gdje su zemlje regije?

Na istoj ljestvici Numbea, uvrštene su i zemlje regije. Prema tim podacima, Bosna i Hercegovina predstavlja 35. najskuplju zemlju na svijetu kada je riječ o osnovnim uslugama. Građani naše zemlje, u prosjeku, za osnovne usluge u stanu veličine 85 kvadrata, trebali bi izdvojiti 124 eura što je otprilike isti iznos koji trebaju izdvojiti građani Južne Koreje, Litve i Srbije.

Ako se isti podaci promatraju samo za europske države, onda se BiH na ovoj listi nalazi na 24. mjestu.

Kada je riječ o drugim zemljama regije, uvjerljivo najskuplja zemlja za život prema statistici Numbea jeste Slovenija koja se na ovoj ljestvici našla na petom mjestu. Za osnovne usluge u ovoj državi, građani moraju izdvojiti gotovo 200 eura. Druge zemlje regije plasirane su nešto niže na popisu, pa se tako Hrvatska nalazi na 20. mjestu te se u ovoj državi za režije treba izdvojiti 159 eura. Srbija se nalazi na 32. mjestu s troškovima osnovnih usluga od 129 eura, a “jeftinije” zemlje regije prema ovoj statistici su Sjeverna Makedonija (49) gdje je za osnovne troškove potrebno izdvojiti 97 eura, Crna Gora (50) gdje je potrebno izdvojiti 95 eura, te Albanija (63) gdje se troškovi kreću oko 70 eura.

“Najjeftinija” država za život, barem kad je riječ o regiji, jeste Kosovo gdje za osnovne usluge građani trebaju izdvojiti 54 eura.

Ako bi se promatrale samo zemlje Južne Europe, Bosna i Hercegovina bi se s ovim prosječnim cijenama osnovnih troškova našla na šestoj poziciji. Iznad BiH, kada je riječ o cijenama našle bi se Slovenija, Italija, Hrvatska, Grčka i Srbija. S druge strane, zemlje gdje su osnovni troškovi života jeftiniji su Španjolska, Portugal, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Malta, Albanija i Kosovo.

(www.jabuka.tv)

32 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.