Nijemci pišu o “arapizaciji” BiH, domicilno stanovništvo je zabrinuto

BiH ima tri i pol milijuna stanovnika, ali sada, u zemlji koja je oduvijek zagovarala umjereni islam koji je otvoren prema svijetu, u oči upadaju potpuno pokrivene žene u crnom – stoji, između ostaloga, u uvodu analize portala BR24 koji donosi priču pod nazivom “Arapi u BiH”, prenosi Deutsche Welle.

Ističu da sliku Sarajeva sve više određuju vjernici i pobornici stroge interpretacije islama.

– Oni dolaze iz država Perzijskog zaljeva, ili kao turisti ili kao biznismeni koji rade poslove na Balkanu.

Mnogi, međutim, kupuju ili grade objekte u velikom stilu. Veći dio domicilnog stanovništva na to gleda s ljutnjom i zabrinutošću – naglašavaju u tekstu i citiraju jednu poznatu sarajevsku novinarku koja je rekla sljedeće:

– Nismo ksenofobični, ali imamo osjećaj da se naša zemlja prodaje – kazala je.

Pišu i kako je prisutan strah od selefija, koji žive po udaljenim selima, koja se nalaze dužinom bivše linije fronta. Pitanje kupnje građevinskih zemljišta koje Arapi ograđuju visokim zidovima, s urbanističkog stajališta zabrinjavajuća je i za stručnjake, među kojima je dr. arhitekture i urbanizma Nasiha Pozder.

– Imali ste priliku i u javnosti vidjeti sve te projekte koji se kasnije predstavljaju kao velike investicijske priče i kapitalni projekti. Ja obično postavljam pitanje koliko su ti projekti kapitalni i za koga su dugoročni.

Onog trenutka kad vi prostor trajno uzurpirate, kada ga trajno opteretite izgradnjom, pogotovo tamo gdje nije bila planirana, dugoročna isplativost postaje sve samo ne dugoročna, rekao je Pozder.

(Večernji list BiH)

5 komentara

  • Sta ce oni pisat! 50 godina im odaju taki po njemackoj! Cija je politika da dolaze oni uvuljani vec Merkelice!Ona je za to dobila lipe novce od arapa!! Jer koji bi to glupan dozvolio ko ona!!!

  • Kako za ovo ne znaju Bakir Izetbegović,reis Kavazović i min.sig.Mektić…Tko ovim daje dozvole za gradnju,kako strani državljani postaju vlasnici nekretnina i kako dobivaju dozvole za gradnju itd…Sve to ide kroz državni aparat,ovjerama kupoprodajni ugovora,,lažirani na druga imana,,kod notara itd. Čudno nitko to ne vidi i ne zna što se dešava…Pita će mo se što nas snađe jako brzo,bošnjaci,hrvati,srbi ,svi koji tu živimo i živjeli smo godinama. Nova kultura,,ne kultura,,civilizacija,način življenja,pristupa vjeri,islamu itd..Zbog pojedinaca iz bošnjačkog političkog korpusa svi smo upali u zamku u nešto što će nas sviju koštati jako puno,ponajviše bošnjake,muslimane koji tu žive godinama..Ovi arapi koje nam naseljavaju ne poštuju nikoga,niti zakone ove države,vjeru,naciju kulturu življenja koja je ovdje.Oni samo gone svoje i smatraju,,ili im je obećano,,da su oni glavni i da se njima sve treba podrediti… Država,institucije države BiH-ne moraju djelovati hitno,sukladno zakonu i propisima o stranim državljanima…

Komentiraj: