Nijemci daju 12 odabranih po 11.000 eura za 30 dana spavanja

Istraživanje u Njemačkoj ukupno traje dva mjeseca, a 12 odabranih dobrovoljaca morat će 30 dana provesti ležeći i odmarajući se u krevetu. Za to će dobiti po 11.000 eura.

No, postoje uvjeti starosti, težine i visine – a studija Njemačkog zrakoplovnog centra (DLR) se provodi za NASA-u, prenosi Faktor.ba.

Sudionici studije moraju ostati u krevetu 30 dana neprekidno, s glavom koja mora biti u položaju malo niže od nogu, odnosno za šest stupnjeva.

Za sudjelovanje u istraživanju potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta:

  • Morate imati između 24 i 55 godina
  • Indeks tjelesne mase BMI između 19 i 30
  • Biti visoki između 1,53 m i 1,92 m.

Uz to, podnositelji zahtjeva trebaju biti mentalno i tjelesno sposobni i zdravi, a rukovoditelji studije više cijene one koje zanima njena pozadina, a ne samo “zarada”.

Njemačko zrakoplovstvo je i u prošlosti provodilo slična istraživanja, koje se protumjere mogu poduzeti protiv degenerativnih promjena kod astronauta. Uz strogi odmor u krevetu, treba simulirati učinke bestežinskog stanja u svemiru.

To nije nužno laka zarada. Nije to samo ležanje i odmaranje. To je muškarcima posebno teško. Studija traje ukupno 60 dana, uključujući dvije sedmice aklimatizacije i dvije sedmice naknadne njege, rekla je Andrea Nitsche iz DLR-a.

Istraživanje će početi u travnju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.