Pet stvari koje banane rješavaju bolje od lijekova – Jabuka.tv

Pet stvari koje banane rješavaju bolje od lijekova

Pored nutritivne vrijednosti, istraživanja pokazuju da je ovo voće jako djelotvorno pri uklanjanju mnogobrojnih problema za čije rješavanje obično posežemo za lijekovima.

Nadutost i zatvor

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i potiče izbacivanje toksina i teških metala iz organizma. Pored toga, one djeluju kao probiotik i stimuliraju rad crijeva.

Svi navedeni faktori stimuliraju probavu i smanjuju nadutost, a vlakna banana djeluju kao prirodni laksativ u slučajevima zatvora.

Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer konstantno ima ogroman utjecaj na cjelokupno zdravlje. Jedan od problema koji stres izaziva je i dijareja, prvenstveno zbog pada razine kalija u organizmu.

Ravnoteža se može uspostaviti konzumiranjem banana koje sadrže prilično visoku razinu spomenutog minerala, uslijed čega dolazi do normalizacije rada srca, slanja dovoljnih količina kiseonika do mozga i regulisanja optimalne količine vode u organizmu.

Krvni tlak

Poznato je da visok unos natrija i soli i nizak unos kalija u organizam ima negativan utjecaj na krvni tlak. Upravo zbog toga je bitno da konzumirate banane, jer one sadrže ovaj, prijeko potrebni, mineral.

Zdravstveni stručnjaci predlažu konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog tlaka i raznih srčanih oboljenja.

Depresija

Banane sadrže triptofan, oblik proteina koji stimulira oslobađanje serotonina koji je poznat i pod nazivom “hormon sreće”. Dovoljna je samo jedna banana da bi se razina serotonina podigla i da se osjećate bolje, smirenije i sretnije, prenosi Magazin.novosti.rs.

PMS

Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekt na razinu glukoze u krvi.

Istraživanja pokazuju da su upravo vitamini B grupe i više nego dobro došli kada je u pitanju PMS, odnosno da spomenuti smanjuju bol u trbuhu i grudima, pozitivno utječu na promjene raspoloženja i smanjuju nakupljanje i zadržavanje vode u organizmu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.