Nije isključeno da će cijepljenje protiv korone biti obavezno u FBiH – Jabuka.tv

Nije isključeno da će cijepljenje protiv korone biti obavezno u FBiH

Mnoge države su pred izazovom trebaju li građane zakonski obvezati na cijepljenje protiv korone ili ne, što je tema razgovora i zdravstvenih vlasti u BiH.

Kako doznaje Klix, opcija obaveznog cijepljenja, barem u Federaciji BiH, trenutno nije isključena.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva proteklih dana uvelike radi na programu imunizacije, govori pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Kako kaže, formirane su skupine stručnjaka koji intenzivno razgovaraju o pripremi stanovništva na cijepljenje, prioritetnim skupinama koje će primiti cjepivo, ali i potrebama formiranja hladnog lanca, ukoliko se odluči da na tržište BiH stiže Pfizerovo cjepivo koja se mora skladištiti na -70 stupnjeva Celzijevih.

Koje cjepivo je najvjerojatnija opcija za BiH Čerkez ne želi govoriti u ovom trenutku, sve dok nadležne europske institucije, ali i Agencija za lijekove BiH, ne odobre određeno cjepivo. U svakom slučaju, vrijedi naglasiti kako je vrlo izvjesno da to neće biti cjepivo samo jednog proizvođača.

Mnoge zemlje diskutiraju o tome hoće li cjepivo biti obavezno ili ne. Australija neće dozvoliti putovanja svojim zrakoplovima za necijepljenje putnike. Mnoge zemlje će možda zabraniti ulazak ljudima koji nisu cijepljeni. I mi trebamo razmotriti ovaj problem i iznaći najbolje rješenje. Puno je mogućnosti i treba nam više rješenja, od obaveznog cijepljenja, do toga da građani snose troškove liječenja, pa i do toga da građani neće moći putovati ukoliko se ne cijepe. Ne bi trebalo isključiti nijednu opciju, a sve će biti donesene na osnovu stručnih mišljenja, isto kao što će biti odlučeno koje cjepivo će dobiti dozvolu za upotrebu na tržištu BiH, kazao je Čerkez za Klix.

Prema trenutnom planu cijepljenja u FBiH, najviši prioritet će biti da svoje doze dobiju zdravstveni radnici, treća dob i kronični bolesnici. Prema planu nabavke cjepiva putem COVAX mehanizma, Federacija BiH će u prvom krugu cijepljenja stanovništva dobiti 800.000 doza.

Čerkez za Klix pojašnjava kako će se nakon toga proširiti nabavka za 30 posto, a potom za 50 posto stanovništva. Međutim, ne može se očekivati da će se u 2021. godini uspjeti cijepiti 70 posto populacije u FBiH, koliko je potrebno za stjecanje kolektivnog imuniteta.

Podsjetimo da je Republika Srpska potpisala predugovor s Rusijom za nabavku 1.200.000 cjepiva protiv koronavirusa, što znači da će svaki stanovnik RS-a dobiti svoju dozu. Kako je istaknuo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, RS neće oklijevati da nabavi cjepivo iz neke druge države, ukoliko se pojavi na tržištu prije ruske.

U svakom slučaju, prema najavama vlasti, jasno je da bi kolektivni imunitet dosta prije moglo steći stanovništvo RS-a, nego FBiH.

Kada je riječ o zemljama regije, Hrvatska u prvom valu planira nabavku cjepiva za polovinu stanovništva. Nije poznato koliko točno doza će dobiti građani Srbije, osim što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavljuje da će pokušati do kraja ove godine nabaviti 500.000 ili milijun doza.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Čudnih ljudi … kakvo obavezno cijepljenje? Samo ćete stvori kontra-efekt. Ko hoće, hoće; ko neće, neće. More se korona i respiratorom liječit pa ko voli nek izvoli.

 • čuj obvezno. To su te slobode koje propagira ovaj modernu svijet, liberalizam ko fol….
  Uostalom, kakve vajde od cjepiva ako virus mutira, oćemo se cijepit kvartalno?? Pustit da virus kruži i slabi, da čovjekov imunitet sam ubije virus i on će nestati… Bilo je ovoga u povijesti puno puta, još dok riječ cjepivo nije ni postojala pa su pandemije nestajale. Ali jok, ”oni” će nama pomoći i riješit nam problem. Ne znam za vas, al ne vjerujem ”im”… Ne, hvala

 • A ko će odgovarati za posljedice od cijepiva ,vlada i stlžeri kad izvrše volju od satana bit će prepustena narodu da im sudi al tada će bit kasno i za jedne i druge

 • Cjepivo i jest smisao ovog virusa koji je plasiran u Wuhanu prije godinu dana.
  Kako znat jesu li mediji i političari na strani naroda?
  Hah… ako samo pišu o “jeli treba bit obavezno vakcinisanje” onda se radi o propagandi.
  Iskreni etični novinari i urednici najprije dovode u pitanje sigurnost te otrovne kemijske bombe.

  Ako je cjepivo 100% učinkovito, bez nuspojava, bez žive, aluminija i ostalih otrovnih elemenata, onda tek možemo pričat o cijepljenju.
  Jer cijena jedne doze je oko 20$ (Pfizer), 32-37$ (Moderna), a europska unija pokušava dobiti cijenu ispod 25€ po dozi.
  Ako je cjepivo neučinkovito, opasno, otrovno – onda je šteta veća od samog virusa. I za to još plaćati toliki novac?

  Novinari, dajte malo radite svoj posao, ne samo prepisivati.

  Je li Bill Gates vakcina STVARNO jedina opcija? Njegove se vakcine nisu pokazale “uspješnima” u Africi na nevinoj djeci.

 • Jedno “malo” pitanje: cjepivo protiv raka i prehlade pokušavaju pronaći preko sto godina i NIŠTA! I Covid-19 i prehladu i rak izaziva mutirajući virusi, ali za Covid-19 pronašli cjepivo za manje od godinu dana! I to na deset strana!
  Za rak nema cjepiva jer je to industrija teška milijarde dolara (eura), a 90% doktora u anonimnoj anketi je reklo da NIKADA ne bi pristali na tretmane koji se sada primjenjuju za liječenja oboljenja od raka (objavljeno u specijaliziranom medicinskom časopisu)!
  Nisam nikakav teoretičar zavjere ali pratim prave portale, a ne ove masovne novinarske nebuloze.
  A najveći zagovornik cjepiva postao Bill Gates, stručnjak za kompjuterski software! Ma dajte!!!

 • Ne možeš to stavit u zakon jer ja nisam tvoj i ne pripadam državnom inventaru. Slobodan sam čovjek i sam odlućujem o sebi i ni jedan zakon me na to prisilit ne može jer bi to bio zločin protiv čovječnosti.

 • Nije isključeno otkopavanje kalašnjikova. Dapače obvezno nakon ove vijesti. Željno iščekujem djelatnike da ih dočekam kako priliči.

 • Nema problema, ali ako može ovako pristajem.
  Doći na most u Široki , ili u Sarajevo ,neka oni odaberu lokaciju.
  Otvoriti taj famozni paket s tim famoznim vakcinama pred svima i kao na lotu izvlačiti iz istog s povezom na očima.
  Bakir , njegova djeca i unučad ,Čović , njegova djeca i unučad te obavezno onaj iz srebrene maline, Sebija, Solak i šefovi svih bolnica , Tužitelj i suci, ove kvazi države koji nikako da osude one za respiratore i obvezno V.
  Inzko.Inače,mi se nap….e malog đokice . Zar ,mislite provodit eksperimente na ovom jadnom narodu, šljamu jedan.Sigurno ćete i za to dobit lovu kako bi nas žrtvovali kao pokusne kuniće.Pa, zar mislite da narod bilo koje vjere i nacije još vjeruje tako korumpiranim ljudima koji bi i kosti svojih roditelja prodali za novac.Za kraj gonite se u 3 . .

 • O kome vi raspravljate hoće te li prisilno nekome dati taj otrov, šta vi mislite do koje granice će te vi gurati ovaj narod, šta se si umislili da ste nam vlasnici? da smo vam mi stoka? pa će te nam vi reći šta će netko uzeti šta ne… sjetite se očajan čpvjek je najopasniji čovjek i onaj koji nema šta izgubiti više a vi ste nas prilično doveli blizu ta dva stanja sa svime ne samo sa covidom i microsoft vakcinama…
  Gospodo političari probajte pa će te viditi kak će vam ovaj narod koji već na rubu strpljenja odgovoriti

 • moje mišljenje je da će sad testirati masovno samo da bude što veći broj zaraženih tako da se cjepivo bolje proda…donedavno u Hrvatskoj si morao platiti preko 1500kn da se testiraš, a sad kad je cjepivo na vidiku odjednom može besplatno i svaki dan se povećava broj testiranja da bude više zaraženih i da što više prošire paniku. isto je i u ostalim zemljama vidim

  • Nemam pojma sto se uzbudjujete, to ce biti samo jedno u nizu obveznih cjepiva. Od dana kad ste zakmecali u rodilistu do danas, koliko ste “dobrovoljno” primili obveznih cjepiva? Nitko te i ne pita.

 • Pričajte što hoćete,svi će mo se da cjepimo jer je to viši interes.Zna se,Naša vlast ima za to sluha al mislim ipak da je prioritet izborni zakon,Zar ne,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.