KOLUMNA: Nešto se zbilo u Kongu neki dan

Poštovani potrošači medijskog informiranja, obavještavam vas da je u Kongu neki dan poginulo 200 (slovima dvjesto) ljudi. Po informacijama koje dobismo iz medija, njih 200 (slovima dvjesto) poginuli su od eksplozija koje su se dogodile u skladištu streljiva 04.03. 2012. u Brazzavilleu.

Jučer je jedna beba podlegla ozljedama u tornadu koji se zbio na tlu SAD-a.
Kakve veze imaju ova dva događaja sa nama? Kakve veze imaju ova dva događaja sa čitateljima ovoga portala? Kakva je poveznica ova dva događaja, osim što su na udaljenim krajevima svijeta, umrle neke osobe?

Počet ću od zadnjeg pitanja. Danas je činjenica da nije isto kada umire Amerikanac ili bilo tko sa tla Afrike. Tako kada pogine neki američki vojnik mi svi znamo ime i prezime tog hrabrog vojnika koji je branio svoju domovinu miljama/kilometrima daleko od njegove voljene zaručnice i majke kojima isto tako zahvaljujući našim ‘objektivnim’ medijima. Nikada ne znamo imena onih koji su stradali od strane američkih vojnika. Oni su samo broj. Nemaju ime, nemaju osjećaje, nisu ničiji sinovi, muževi, kćerke, majke, očevi…Oni su samo broj.

Beba koja je podlegla ozljedama, nakon što ju je tornado doslovno otpuhao 16 kilometara, zove se Angel Babcock. Njezin djed se zove Jack Brough. Ova vijest je odjeknula svijetom i između ostaloga došla do svih naših medija. Facebook korisnici su izražavali svoju sućut i neshvatljivost Amerikanaca da grade nekvalitetne kuće u područjima gdje haraju tornada (Jeste primijetili kako komentatori članaka gotovo uvijek znaju sve o svemu? )

200 ljudi koji su poginuli u Kongu nisu zaslužili nikakav komentar. Boris Šprem, Ivo Josipović i Vesna Pusić nisu poslali izraze sućuti niti su izrazili solidarnost prema građanima Konga. Nisu izrekli to čak ni kao floskulu. (Je li potrebno napominjati kako BH političari nisu ni ‘trepnuli’ na ovu vijest)

Govori li vam to nešto o (ne)profesionalnosti ovih političara?

Govori li to nešto o nama?

Europejsko ponašanje koje promoviraju ovi političari zaista je licemjerno. Nisu se usudili ni poslati brzojav sućuti ovoj siromašnoj zemlji (Kao da smo mi bogatiji?) !

Portali, novine i televizije su samo šturo prenijeli ovu vijest o nesretnom događaju u Kongu. Upotpunili su program i ispunili cilj. Nisu nam dali da razmislimo o tom događaju, nisu nam dali da se postavimo prema tome događaju kao ljudska bića. Zato smo saznali na desetke trivijalnih stvari koje su od krucijalnog značenja, ali za medije. Jer oni donose profit.
Građani Konga ne donose profit. Oni su ‘crni’, ‘smrde’, ‘siromašni su’ i prema tome nevažni.

Oni su samo broj, par rečenica ili člančić koji će upotpuniti dnevnu normu koju moraju ispuniti naši mediji.

Živjeli.

Zarezerwuj prywatną zakwaterowanie w apartamentach w Chorwacji. Polecamy: Orebic Apartamenty, Orebic Peljesac, Saplunara Apartamenty, Saplunara Mljet, Lumbarda Apartamenty, Lumbarda Korcula, Lopud Apartamenty, Lopud Chorwacja

www.jabuka.tv (P)

2 komentara

  • moj pajdo (ako si muško), bojim se da ti i ovo neće nitko pročitati…trebali ste staviti naslovnu sliku neke sexy cure, pa ćeš vidit kako bi se povećala čitanost 🙂

  • Hmm…što reći koju posluku porati a da ne uvrijedimo mlade amerikance i amerikanke…???
    Šteta što Johnny nije napisao koju pjesmu o Kongu tipa ko onu Poljska u mom srcu_da vidiš kako bi joj porasla slušanost kad ima veze u tom slučaju s Kongo-m….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.