Nestao novac: Sve češće varanje Hercegovaca putem interneta – Jabuka.tv

Nestao novac: Sve češće varanje Hercegovaca putem interneta

U zamku internet-mafije, koja je nedavno bh. književniku Ibrahimu Kajanu hakirala račun na servisu Gmail, upao je ugledni Mostarac M. J. (identitet poznat redakciji), kojeg su cyber kriminalci opljačkali za čak 1.000 eura!

Budući da su kriminalci svim Kajanovim prijateljima, predstavljajući se kao on, poslali e-mail u kojem je napisano da je on zapeo u Antaliji, nakon što mu je torba s dokumentima i novcem ukradena, te mu je potrebno točno 1.000 eura da bi se vratio kući, M. J., kako je rekao ‘Dnevnom avazu’, nije sekunde dvojio već se odmah zaputio u banku i uplatio novac!

“Šta da vam kažem, bruka i sramota. Ali, takav sam po prirodi i nijednog trena nisam razmišljao. Pogotovo kada sam pročitao da je Veleposlanstvo riješilo problem s dokumentima.

Međutim, s tim lopovom sam dugo ostao u vezi. Jer, nakon što mi je zahvalio, tražio je još 1.000 eura. E, tada sam posumnjao i dao sam mu lažni Western Union, nakon čega se javio i rekao mi da je broj pogrešan, te da to provjerim u banci”, ispričao je ovaj Mostarac.

Nakon toga mu je rekao da zbog bajramskih blagdana to nije moguće provjeriti u bankama, te se zaputio u policiju i prijavio cijeli slučaj. Zanimljivo je da je uplatu od 250 eura u posljednji tren spriječio književnik i novinar Enes Ratkušić, kojem su, nakon što mu je, kao i Kajanu, na isti način hakiran e-mail, prijatelji iz jednog slovačkog instituta htjeli uplatiti novac.

Podsjetit ćemo kako je i jedan Ljubušak prije dva dana ostao bez 2250 eura. Branko T. iz Šipovače (općina Ljubuški) prijavio je Policijskoj upravi Čapljina internet prijevaru. Naime, kako je rekao policiji, on je putem internet bankarstva ostao bez 2250 eura.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.