Nema novca za elektroničke dnevnike u školama u ŽZH

Uvođenje elektroničkih dnevnika u deset osnovnih škola u Sarajevskoj županiji počet će s novom školskom godinom, a edukacija nastavnoga osoblja počinje idući tjedan, piše Večernji list.

”Ministarstvo za obrazovanje, znanost i mlade Sarajevske županije pokrenulo je niz aktivnosti u cilju unapređenja odgojno-obrazovnoga rada u školama. Jedna od njih je i provođenje pilot-programa za vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku čiji je cilj osiguranje bolje transparentnosti i komunikacije na relaciji učenik – nastavnik – roditelji”, kazao je resorni ministar Elvir Kazazović.

Kako je istaknuto, uz funkcionalnosti postojeće razredne knjige, softverska aplikacija “Elektronički dnevnik” imat će i dodatne funkcionalnosti koje omogućava upotreba informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Pilot-projekt e-dnevnika među prvim su uvele ŽZH i HNŽ, no, sve je ostalo na tome, a kako navodi ministrica obrazovanja, znanosti kulture i sporta ZHŽ-a Ružica Mikulić, razlog zbog kojega taj projekt elektroničkih dnevnika nije zaživio u zapadnoj Hercegovini nedostatak je financijskih sredstava.

”Prije nekoliko godina jedna od naših škola, Gimnazija u Ljubuškom, uključila se u pilot-projekt i uvela je e-dnevnike. Cijela godina je protekla uz elektroničke i klasične dnevnike. U Gimnaziji su jedne godine bili uključeni svi djelatnici, a druge se uključili oni koji su to htjeli, nije bilo obvezno. Ne mogu reći da su se e-dnevnici pokazali savršenima jer su ih odbili pojedini djelatnici, ali su se pokazali kao dosta dobro rješenje. No, nedostaje novca kako bi se elektronički dnevnici uveli u škole u ŽZH. Pratimo EU fondove, projekt je pripremljen i na taj način bismo aplicirali s e-dnevnicima kako bismo osigurali sredstva”, kazala je za Večernji list ministrica Mikulić i dodala kako je projekt vezan uz elektroničke dnevnike započela bivša ministrica.

“Sva moja saznanja bila su da se projekt elektroničkih dnevnika u školi u kojoj je proveden dobro pratio. Određeni skepticizam je postojao glede starijih djelatnika, odnosno kako će oni prihvatiti elektroničke dnevnike, da će ih vjerojatno biti strah naprednoga načina administarativnoga rada preko novih tehnologija, ali se pokazalo da su oni to bolje prihvatili nego mlađi djelatnici. Projekt e-dnevnika izuzetno je dobra stvar, ali problem za implementaciju su nedovoljna sredstva”, kazala je Mikulić za Večernji list.

Uvođenjem e-dnevnika roditelji mogu ostvariti uvid u ocjene, raspored sati, kao i broj izostanaka djece s nastave. Prednost e-dnevnika je i ta da čim profesor upiše ocjenu učeniku u elektronički dnevnik, roditelji učenika će SMS-om dobiti obavijest o ocjeni, što je ogromna prednost u vrijeme kad se sve brže živi i kad roditelji imaju sve manje vremena za nadzor djece.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Pa di su slavni privrednici da financiraju ako nista drugo obrazovniji buduci svoj kadar,a.ne ulagat novce u nogomet koji je samo hobi

  • Nema za djecu i profesore ni najosnovnije  od opreme za rad ditučka i prevoza za djecu a posebna priča su orofesorske plaće koje su upola manje nego ista VSS koji se financiraju sa istog proračuna
    PRofedori ne mogu ni u mirobinu a i da idu po ovom movom Zakonu imat će 326 KM.
    A umirovljenici u stranci mogu i raditi još u mirovini/jer su mladi/ i dobiti na osnovu tog rada i povečanje mirovine do 2700 KM.

Komentiraj: