Gimnazija Ljubuški postaje e-škola, a roditelji ocjene dobivaju SMS-om – Jabuka.tv

Gimnazija Ljubuški postaje e-škola, a roditelji ocjene dobivaju SMS-om

Ekipa portala Jabuka.tv sklopu u tematske rubrike #MjesecŠkolaraca posjetila je Gimnaziju Ljubuški. U razgovoru s ravnateljem, djelatnicima i učenicima, pokušali smo doznati što više o toj školi, učeničkim projektima i samim učenicima.

Profesor Goran Skoko već je šest godina ravnatelj ove gimnazije, koja u ovoj školskoj godini broji 398 učenika, raspoređenih u 14 odjela. Nastava se odvija u jednoj, jutarnjoj smjeni i zasad u ovoj gimnaziji postoji samo opći smjer. U školi je zaposleno 43 djelatnika, od čega ih je 38 uključeno u nastavni proces.

”Postoji upisni prag od 45 bodova, što znači da se upišu svi odlikaši i neki vrlodobri učenici. Gotovo svi maturanti nakon završene gimnazije upišu fakultet, a u prosjeku ih 40 posto upiše fakultet u Hrvatskoj, a ostatak u Bosni i Hercegovini. Lani je, od 88 maturanata, njih 84 upisalo fakultet,” s ponosom ističe ravnatelj Skoko u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Goran Skoko

Goran Skoko

Škola je uključena u mnoge projekte, a učenici su jako aktivni u izvannastavnim aktivnostima. Tako je lani pokrenut pilot projekt e-škola, što znači da su profesori, uz ”obično” upisivanje ocjena u dnevnik, morali ocjene upisivati i u računala, a roditelji bi automatski SMS porukom dobili obavijest o ocjeni učenika, kao i o izostancima svog djeteta.

Sve učionice imaju projektor i računalo, a ove godine se radi na pribavljanju tableta za sve profesore kako bi dogodine ova škola mogla zaživjeti kao prva e-škola na ovim prostorima.

Učenici su aktivni u civitasu i sudjeluju na raznim međužupanijskim i državnim natjecanjima, a jako je dobro organizirano vijeće učenika koje vodi pedagogica i većina ideja potječe od njih. Tako je ova gimnazija svojom idejom o ”Kvisko kvizu znanja” pobijedila na natjecanju u Sarajevu pa se sad svake godine u veljači u Ljubuškom organizira natjecanje iz opće kulture – Mudra sova iz Ljubuškog. Ove godine za dane kruha će se prvi put održati natjecanje Masterchef, gdje će se u kuhanju natjecati sedam škola iz županije.

Razgovarali smo i s pedagogicom Zdravkom Rupčić koja već šest godina radi kao pedagog i koja ima bogato iskustvo u radu s djecom. Učenici joj dolaze sa svojim problemima, a ona se trudi s njima izgraditi topao i prijateljski odnos.

gimnazija_ljubuski_5

”S radošću dolazim na posao, volim to što radim. Kad sam predavala, poznavala sam učenike puno bolje, znala sam ih u dušu i moram priznati da mi malo fali predavanje,” izjavila je pedagogica Rupčić za portal Jabuka.tv

Kad učenici naprave nešto loše, i pošalju ih na razgovor kod pedagoga, naši sugovornici uz smijeh dodaju da oni to ne doživljavaju kao kaznu. Profesorica Rupčić kaže da je takve učenike potrebno dovesti u stanje da shvate da su napravili pogrešku te se nakon toga njihovo ponašanje popravi i većina ih ne ponovi iste pogreške.

Ekipa portala Jabuka.tv razgovarala je i s profesoricom matematike i fizike Irenom Mihaljević. Ona u ovoj školi predaje već 16 godina i zaslužna je za dobru pripremu učenika za državnu maturu.

Naime, ova škola već od desetog mjeseca počinje s dodatnim pripremama za državnu maturu za sve zainteresirane učenike, a profesorica Mihaljević sa svojim predmetima postiže jako dobre rezultate jer se učenici Gimnazije Ljubuški upisuju na željene tehničke fakultete za koje je matematika obično najvažniji predmet.

gimnazija_ljubuski_11

Zgrada Gimnazije Ljubuški izgrađena je 1928. godine

S nama su razgovarali i maturanti Lana Mišetić, Leonardo Pavlović i Lara Medić.

Lana Mišetić je učenica s izuzetnim prosjekom, naime kroz sve tri godine školovanja imala je prosjek 5.0, a kao najljepšu stvar koju će iz srednje škole ponijeti navodi prijateljstva i poznanstva koja je tu stekla.

Kad smo ju pitali bi li opet upisala gimnaziju, bez razmišljanja je rekla: ”Naravno, ovo znanje koje smo stekli ovdje se ne može mjeriti ni s čim.” Omiljeni predmet joj je matematika, a planira upisati neki tehnički fakultet. Ne ide na instrukcije, ali sudjeluje u pripremama za državnu maturu.

”Nisam planirala imati prosjek 5.0, ali se kroz konstantan rad to može postići. Što se tiče mojih izvannastavnih aktivnosti, treniram nogomet u Ženskom nogometnom klubu Sloga,” priča za portal Jabuka.tv odlikašica Lana.

Razgovarali smo i s predsjednikom Vijeća učenika, Leonardom Pavlovićem, koji predstavlja vezu između učenika i obrazovnog sustava. Vijeće učenika broji 30-ak učenika i sastaju se dva puta mjesečno, a po potrebi i češće.

”Predsjednik Vijeća treba biti odgovorna osoba, drago mi je što su me učenici odabrali jer to pokazuje da imaju povjerenja u mene i mislim da je to vrlo odgovoran posao”, navodi Leonardo za portal Jabuka.tv.

Osim uloge predsjednika, djeluje kao voditelj malog zbora sv. Kate, a član je i velikog zbora te pohađa sate klavira i trube. Nakon završene gimnazije planira upisati kemijsko inženjerstvo, točnije, kemiju tehnologije i materijala.

Maturantica Lara Medić će kao najljepšu uspomenu iz škole ponijeti maturalno putovanje. I ona se od ljeta priprema za državnu maturu, a planira upisati informatiku u Varaždinu. Osim škole, sudjeluje u raznim izvannastavnim aktivnostima, bavi se fotografijom i novinarstvom te svira flautu i klavir.

gimnazija_ljubuski_4

Ona i Leonardo već razmišljaju o maturalnoj večeri, a Lara nam otkriva kako je i većina djevojaka već rezervirala termine za šminkanje te da su odlučile u kakvim će haljinama zablistati.

Maturanti na kraju školske godine prolaze kroz grad u povorci, a potom pjevaju i vesele se ispred škole. U večernjim satima obično se organizira zabava u nekom od lokalnih kafića.

Za kraj ćemo dodati još i da je zgrada gimnazije napravljena 1928. godine, a neke od poznatih ličnosti koje su završile ovu gimnaziju su rukometaši Denis Buntić, Mirko Alilović, Dejan Malinović, bivša ministrica kulture Republike Hrvatske Ljilja Vokić te pjesnikinja Dijana Burazer.

(www.jabuka.tv)

mr-paper-1


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.