Mađarskoj se mora vratiti novac koji je uložen u Inu

Hrvatska vlada mora postići dogovor s mađarskim Molom o otkupu udjela u INA-i, no Mađarskoj se mora vratiti barem novac koji je uložen u INA-u, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, prenosi Hina pisanje mađarskih medija.

“Događa se da dolazi do promjena državne privatizacijske strategije i mi to razumijemo”, izjavio je Szijjarto, podsjetivši da je sličnih iskustava imala i Mađarska.

No, pregovaračke strane moraju biti svjesne da “barem iznos koji je Mađarska dala kroz ulaganja u Inu mora biti vraćen u Mađarsku u slučaju otkupa udjela u Ini”, naveo je Szijjarto za novinsku agenciju MTI u srijedu, a u četvrtak prenose pojedini mađarski portali.

MOL trenutno drži 49,08 posto INA-ih dionica te po tržišnoj cijeni, njegov udjel vrijedi otprilike 1,9 milijardi eura.

Hrvatska Vlada ima 44,8 posto udjela.

Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Savjet će davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućega otkupa dionica INA-e koje drži Mol.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako će novoosnovani savjet za pregovore s Molom razmotriti sve modele otkupa udjela mađarske kompanije u INA-i, ali da mu se onaj vezan uz prodaju udjela u HEP-u i dalje čini najboljim te je najavio da će se najvjerojatnije idućega tjedna nastaviti kontakti s mađarskom stranom na tu temu.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: