Potpisani ugovori o početku gradnje Vjetroelektrane Podveležje

U gradskoj vijećnici Grada Mostara svečano su potpisana dva ugovora kojima i praktično kreće izgradnja Vjetroelektrane na Podveležju. Potpisivanju je nazočio i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić potpisao je kao investitor Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne prometnice L13 u naselju Podveležje, koji je dio Projekta izgradnje VE Podveležje 1. Taj ugovor je vrijedan 1.185.000 KM, a rok gradnje je deset mjeseci, prenosi Klix.ba.

Investitor u drugom ugovoru je JP Elektroprivreda BiH, a radi se o izgradnji pristupnih puteva, servisnih prometnica i montažnih platoa za kranove VE Podveležje, koji se nalaze unutar vjetroparka. Ugovor je potpisao generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević. Taj ugovor je vrijedan 5.252.000 KM.

Izvođača je pri potpisu ugovora predstavljao Dženan Pekušić iz HP Investing d.o.o. Mostar, koji je u prvom ugovoru dio joint venture sa Amitea d.o.o. Mostar, a u drugom konzorcija sa Amitea d.o.o. Mostar i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar.

Oživjeti privredni život

Gradonačelnik Mostara rekao je kako je ovo lijep dan za Mostar, jer se ovaj potpis ugovora čekao već dugo. Zahvalio se premijeru Novaliću na dolasku te dodao: “Ovaj projekt najavljivali smo osam godina. Želja nam je da Mostar, a i ova regija, kroz ovakve projekte poprave uvjete življenja, da se ljudi zaposle te samo na taj način vidimo perspektive i održivi razvoj. Održivoga razvoja nema bez investicija i podrške viših nivoa vlasti”.

“Ovoga tjedna smo već drugi put na sastanku s gradonačelnikom, gdje je tema Mostar i specifična točka investicije. Svjesni smo odsustva investicija u Mostar te to trebamo pokrenuti, prvo kroz državna poduzeća, da bismo oživjeli privredni život. Ovo je mala suma, ali ovo je početak prvoga vjetroparka u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Novalić.

Mostar je prioritet

Koliki je značaj ove investicije u energetske potencijale premijer Novalić ilustrirao je brojkama. Vjetroelektrana Podveležje trebala bi biti instalirane snage 48 MW, što je dva i po puta više nego Hidroelektrana Vranduk, čija je gradnja nedavno počela. Za Federaciju su ove investicije važne i zbog ulaganja u obnovljive izvore energije, što je isto veoma važno.

Novalić je još jednom naglasio važnost da se sve ovo događa u Mostaru: “Mostar obiluje problemima i nezaposlenošću, mi u Vladi inzistiramo da prioritet naših poduzeća bude baš Mostar. To vidimo na ovom slučaju, tako će biti i kod autocesta”.

Istaknuta je kompliciranost investiranja u energetskom sektoru jer to zahtijeva velika financijska sredstva. Investicija u ovaj vjetropark je 162 milijuna KM.

“Projekt je ovo na kojem ustrajavamo deset proteklih godina. Hvala premijeru Novaliću na podršci u izgradnji objekata s obnovljivim izvorima energije. Odlučnost grada Mostara bila je presudna da dođemo do današnjega dana”, rekao je Bajazit Jašarević, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: