Ratni zločini nad Hrvatima u Mostaru: Optuženi je bio neuračunljiv

Na suđenju petorici optuženih za zločin protiv civila počinjen na području Mostara, vještak neuropsihijatar izjavio je da je optuženom Ibrahimu Demiroviću od rujna do prosinca 1993. godine bila smanjena uračunljivost, navodi BIRN.

Neuropsihijatar Omer Ćemalović kazao je da je njegov zadatak bio da se, na osnovu pregleda i medicinske dokumentacije, izjasni o stupnju uračunljivosti optuženoga Demirovića u periodu od 4. rujna do 2. prosinca 1993., a sve zbog zadobivenih ozljeda u rujnu te godine.

On je naveo da je optuženi od rane mladosti izražavao promjene ponašanja, probleme sa samokontrolom, te da kod njega dolazi do razvoja stresnih poremećaja i kasnije do suprotstavljanja autoritetu.

“Sve je to uzrokovalo posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i trajnu promjenu ličnosti (…) Činjenju kaznenoga djela prethodili su tragični događaji – smrt sestre i njegovo ranjavanje. Smatram da je sposobnost optuženoga Demirovića bila smanjena”, rekao je vještak.

On je kazao da je u izradi nalaza koristio i dokumentaciju iz 1994. godine, kada je optuženi imao puno ‘složenije ranjavanje i promjene na mozgu’.

“Mogu tvrditi da su promjene na mozgu nastale 1994., a ne ranjavanjem iz 1993. Iz toga razloga je uzeta sva dokumentacija kako bi se stekla jasna slika. Drugo ranjavanje, iz 1994., jeste dosta ozbiljnije i tada je gubio svijest. Iz 1993. dokumentacija je vrlo oskudna i nema podataka da je došlo do gubljenja svijesti”, izjavio je Ćemalović.

Vještak je pojasnio da je do zaključka o tome da su raniji traumatizirajući događaji prethodili kaznenom djelu došao analizirajući Demirovićevo ponašanje, ličnost, podatke, kao i okolnosti u kojima se nalazio.

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. godine zatvarani te fizički i psihički maltretirani, optuženi su Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Mehmed Kaminić, Samir Kreso i Hebib Čopelj.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović zapovjednik 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos. Suđenje se nastavlja 25. siječnja, kada će Obrana optuženoga Krese početi s dokaznim postupkom.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Uh.cuj neuracunljiv.pa to je poznata pravna funta kad ono hočeš da ne ležiš ili kad treba po zapovjednoj odgovornosti kazniti prave krivce….prezime ćemalović je inače poznato prezime pitajte bivšeg tajnika nk siroki brijeg on je sa njima bolji nego sa upravom Zrinjskoga…..zapravo i najbolje je ovako neuracunljivost i nitko nije kriv…eh bravo Hrvati koji ste vi izdajnici roda svoga da niste u stanju riješiti ovakve bedastoće

 • BIVŠI TAJNIK NE DA JE SA ĆEMALOVIĆEM DOBAR A KAKO JE BIO TEK DOBAR SA SALEMOM PROLIĆEM ALI NAŽALOST SMJENIŠE GA SA FUNKCIJE A ČOVJEK STVARAO BRATSTVO I JEDINSTVO ISPLATILO SE DOBIO JE KUĆU

 • …vivkajući kao vivak na viv viv i vavkajući kako vavak na vav vav…ruše se zvijezde kao suze siromaha opletene bodljikavom žicom dok zore nose smrt i bremenito urlaju BUDALE PUNE TAMNICE A PAMETNI LUDNICE …

 • Anonimno- ti si do podne ljut ili ljuta na sve a popodne i na sebe .
  Uvjek rogovima imas li prijatelja uopce?
  Nisi u pravu kad pises komje sto dobio dao ti Bog da i ti tako dobijes uzdravlje.
  Ako radis u poslu sretnes ljude svih nacionalnosti .
  Zloca ce te unistit urazumi se.

Komentiraj: