Naplata parkinga u Ljubuškom počinje 1. lipnja

Parking tabla

Od 1. lipnja službeno počinje naplata parkinga u Ljubuškom. Od prvog lipnja u općini Ljubuški kreće službeno naplata parkinga, a glavni cilj je uvesti reda u samom središtu općine.

Prioritet, prilikom izrade ovog projekta je bio omogućiti svakome tko treba izvaditi neku potvrdu u istitucijama u središtu općine da parking mjesto pronađe odmah, odnosno da nemora kružiti po gradu i automobil ostavljati na zelenim površinama ili bankinama, navode iz JP Parkovi d.o.o Ljubuški čiji će djelatnici po odluci Općinskog vijeća Ljubuški vršiti kontrolu i naplatu parkinga. O tome najbolje govori činjenica kako će pod naplatom biti samo polovina parking mjesta u Općini (220), jer se željelo ostaviti prostora i onima koji rade u institucijama, onima koji nemaju novca ili ne žele plaćati parking, da svoj automobil mogu parkirati besplatno, međutim to više nemogu učiniti pred samim vratima zgrade općine, MUP-a i sličnih institucija, nego nekih stotinjak metara dalje.

Cijena jednog sata parkinga u Ljubuškom će iznositi 1 KM, s tim da svako ima pravo na 15 minuta počeka, odnosno besplatnog parkinga. Predviđene su i dnevne, te mjesečne povlaštene karte parkinga. Tako cijena dnevne karte iznosi 10 KM, dok je cijena povlaštene mjesečne karte od 15 do 25 KM, ovisno o time radi li se o stanarima, zaposlenicima i obrtnicima, umirovljenicima ili pak pravnim osobama. Prema ovoj odluci Općinskog vijeća cijena mjesečne povlaštene karte za invalide iznosi svega 10 KM.

Kako bi osoba dobila povlaštenu mjesečnu kartu iz JP Parkovi d.o.o navode da je potrebno donijeti pisanu izjavu u kojoj se navodi kojoj kategoriji ta osoba pripada (zaposlenik , obrtnik, stanar…), kopiju osobne i kopiju prometne dozvole. Nakon podnošenja zahtjeva , djelatnici JP Parkova d.o.o će broj automobilskih pločica te stranke ubaciti u IPC program , koji će kontroloru svaki put kada prođe pored tog automobila očitati da je parking plaćen. Važno je naglasiti kako svatko tko ima povlaštenu mjesečnu kartu može parkirati na bilo kojem označenom slobodnom parking mjestu.

Za one koji pak koriste jednosatnu ili dnevnu kartu potrebno je da istu stave na vidno mjesto , kako bi kontroloru bila uočljiva, a nedjeljom i blagdanima se parking ne naplaćuje. Za one koji ne budu poštivali odluku Općinskog vijeća Ljubuški predviđene su novčane kazne. Naime, JP Parkovi d.o.o je od Federalnog ministarstav pravosuđa zadužila 1000 prekršajnih naloga , na osnovu kojih će biti izdavane novčane kazne. Vlasniku vozila koji ne plati parking bit će poslana pisana obavijest, da se u roku od osam dana očituje tko je parkirao vozilo, ukoliko odgovor ne dođe u datom roku, prekršajni nalog se šalje direktno na vlasnika vozila sukladno Zakonu o prekršajima. Kazna je 40 KM.

„Ukoliko osoba koja nije platila parking kaznu istu plati u roku od 8 dana, platit će samo pola, ukoliko pak ne plati u tom roku , tada se zaračunava dodatnih 20 KM takse, tako da kazna u konačnici iznosi 60 KM“, navode iz JP Parkovi d.o.o. Sustav naplate i kontrole je radila tvrtka IPC iz Čakovca . Za nabavku aparata za naplatu je na web stranici Agencije za javne nabavke bio raspisan natječaj sukladno novom Zakonu o javnim nabavkama, te na izbor tvrtke dobavljača nije bilo žalbi. Iznos investicije označavanje parking mjesta i kupnje aparata koštao je oko 50 000 KM, a iz tvrtke JP Parkovi povrat investicije očekuju u roku od 5 mjeseci, priopćeno je iz ureda za informiranje JP Parkovi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.