Najveći mobilni laboratorij tehnologije i robotike u Mostaru

Mobilni laboratorij tehnologije i robotike, koji je najveći te vrste na svijetu, stigao je u petak u Mostar, upakiran u posebno dizajniranu prikolicu.

Riječ je o mobilnom laboratoriju “Lab on Wheels” iz Češke koji će se predstaviti u okviru sajma znanosti, tehnologije i robotike “Maker Faire Sarajevo”, a čiji je cilj pokazati mladima najnovije tehnologije iz svijeta znanosti.

Po riječima osnivača FabLab BiH Edina Škaljića, u kamionu je pravi veliki laboratorij, a 3D printer, laserski rezač, robotska ruka i drugi alati samo su dio tog uzbudljivog svijeta kreativnosti i inovacija.

Kamion je ideja Češkog instituta za tehnologiju. Kreće se po čitavoj Europi, a ove godine je evo prvi put kod nas. Ovo je najveći laboratorija ovog tipa na svijetu koji kad dođe kompletno se rasklopi, transformira i djeca ovdje mogu imati i tehnološke radionice i ‘workshop’ i mogu nešto naučiti, kazao je Škaljić.

Inače, mobilni laboratorij učenicima osnovnih i srednjih škola nudi praktičnu edukaciju iz oblasti digitalnih proizvodnih tehnologija i pruža im ne samo priliku naučiti najnovije informacije o modernoj proizvodnji i izradi prototipa, već i isprobati sve strojeve i naprave nešto na njima.

Događaj je podržalo i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a pomoćnik za znanost u tom ministarstvu Jasmin Branković kazao je kako će laboratorij biti u petak u Mostaru, a nakon toga u Sarajevu te da im je bila namjera da sve ovo pokušaju organizirati u više gradova u FBiH, ali da zbog vlasnika laboratorija to nije bilo moguće.

Jako je bitno da će naša djeca moći vidjti najnovija tehnološka dostignuća, da će moći na takav način zainteresirati se za istraživački rad i za znanost općenito i mi ćemo ovakve događaje raditi i ubuduće. Vjerujem da je ovo pravi trenutak za to, ocijenio je Branković.

Iz mobilnog laboratorija ”FabLab Brno” istaknuli su kako na ovaj način žele podijeliti svoje znanje u vezi s procedurom proizvodnje s globalnom zajednicom te učiniti laboratorij dostupan široj javnosti.

Nakon Mostara, mobilni laboratorij putuje na ”Maker Faire Sarajevo”, koji se održava 3. i 4. lipnja.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.