Najveća plaća od 181.942 KM isplaćena u Sarajevu

Najveća plaća u Federaciji BiH odnosno u BiH ove godine isplaćena je u Sarajevu u oblasti bankarstva za ožujak, a ona je iznosila čak 181.842,35 KM u neto iznosu, dok je u Republici Srpskoj najveća ostvarena zarada iznosila 33.524 KM, a zarađena je u Banja Luci u oblasti financijskog poslovanja, podaci su poreznih uprava.

Pored ove najveće isplaćene plaće, u Federaciji BiH je od početka godine isplaćeno još plaća čiji se iznosi mjere u desetinama tisuća maraka.

U Poreznoj upravi FBiH ističu za Nezavisne novine da je druga po visini plaća od 98.357,17 KM isplaćena u djelatnosti trgovine za travanj.

Za veljaču je isplaćena i plaća od 89.669,81 KM u djelatnosti bankarstva. Četvrta po visini isplaćena plaća je u djelatnosti trgovine za veljaču u iznosu 85.493,36 KM, dok je peta iznosila 83.331,90 KM u industrijskoj djelatnosti za veljaču, istaknuli su u Poreznoj upravi FBiH.

Naglašavaju da su na isplaćen iznos plaća obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi.

S obzirom na to da su navedeni iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznosi, pored mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tom mjesecu, dodaju u Poreznoj upravi FBiH.

U Republici Srpskoj, prema podacima Porezne uprave RS-a, najviša isplaćena zarada u prva tri mjeseca ove godine je skoro pa šest puta manja nego u FBiH.

Svih Top 5 zarada u RS ostvareno je u Banja Luci.

Isplata najvećeg osobnog primanja ove godine ostvarena je u iznosu od 33.524 KM, a ona je zarađena u oblasti financijskog poslovanja u siječnju. Druga zarada po visini ostvarena je u veljači u oblasti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, koja je iznosila 30.830 KM, dok je treća po visini zarada od 23.608 KM ostvarena u veljači, u oblasti trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala, podaci su Porezne uprave RS-a.

Novi Zakon o radu FBiH: Radnicima otkaz bez otkaznog roka

Dodaju da je četvrta po visini isplaćena zarada u RS u oblasti financijskog poslovanja u siječnju od 22.095 KM, dok je peta zarada po visini u RS isplaćena u ožujku u vezi s aktivnosti s nekretninama, iznajmljivanjem i poslovnim aktivnostima, a ona je iznosila 19.923 KM.

Ukoliko uzmemo u obzir da su prosječne plaće u FBiH i RS oko 950 KM, radniku koji ima prosječnu plaću u BiH potrebno je oko 190 plaća da zaradi najveću isplaćenu platu od 181.842,35 KM, za što mu je potrebno skoro 16 godina rada.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, za Nezavisne novine kaže da ove plaće i zarade ni u kom slučaju nisu realan odraz stanja u ekonomiji BiH te da su one uglavnom rezultat dobrog poslovanja banaka u BiH.

Znamo da bankarskim sektorom dominiraju strane banke koje uglavnom posluju izuzetno dobro već dugi niz godina, tako da su ove plaće i zarade vjerojatno odraz njihovog poslovanja. Gotovo nikakve štete tijekom pandemije nisu pretrpjele same banke, tako da se s jedne strane ove plaće mogu objasniti i ranijim poslovanjem, a s druge strane činjenicom da banke posluju dobro i da su izuzetno profitabilne te se one jednostavno ponašaju kao da ne pripadaju ovom, nego nekom drugom okruženju iz kojeg su njihovi vlasnici pa su i plaće takve, pojasnio je Gavran.

Prosječna neto plaća u BiH 950 KM

On kaže da ove visoke plaće imaju utjecaj na prosječnu plaću, ali da taj utjecaj nije tako veliki, s obzirom na to da je broj isplaćenih velikih plaća daleko manji od ukupne mase plaća i ukupnog broja zaposlenih koji se mjeri stotinama tisuća.

Gavran kaže da, prema ovim podacima poreznih uprava vidimo ogromnu razliku kada je riječ o statističkim prosjecima ako se promatra država u cjelini.

Ova najviša zarada u RS-u je, naravno, astronomska za prosječnog građanina ili je gotovo beznačajna u odnosu na najvišu plaću u FBiH, međutim to ne govori da je ekonomija u FBiH na tri i više puta višoj razini nego u RS-u, već su to samo ekstremni slučajevi koje je teško uwpoređivati, ističe Gavran za Nezavisne novine.

Bečki institut: Očekujemo ekonomski pad u BiH od 5 posto, u Hrvatskoj potpuni kolaps

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.