Bečki institut: Očekujemo ekonomski pad u BiH od 5 posto, u Hrvatskoj potpuni kolaps

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije u BiH ove godine prognozira pad ekonomskih aktivnosti od čak pet posto, ali to je još i dobro kakve su prognoze za susjednu Hrvatsku čiji BDP bi mogao pasti za nevjerojatnih 11 posto.

Po procijenama analitičara iz Beča za zemlje Istočne i Srednje Europe najviše će stradati zemlje koje su najovisnije o turističkoj sezoni, kao što su Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, a najmanje one koje su manje ovisne o turizmu i nešto slabije integrisane u globalnu ekonomiju, kao što su Srbija ili Poljska.

BiH u tim relacijama je “zlatna sredina” s 5 posto pada ove godine i 3 posto rasta u idućoj, koja bi za većinu zemalja trebala značiti ozbiljan oporavak od recesije uzrokovane pandemijom.

Analitičare posebno brine neizvjesnost koju kraj ljeta i jesen mogu donijeti, povratak jačag širenja zaraze i nove restrikcije. Procjenjuje se da je samo jedan dan u potpunim restrikcijama Hrvatsku koštao do stotinjak milijuna eura.

Pravo pitanje koje ostaje visiti nad cijelom situacijom je kakve će ekonomske i političke posljedice prouzoričiti ovakav ekonomski pad, koji se manifestira posebno kroz gubitak radnih mjesta i smanjenu potrošnju, prenosi Klix.ba.

Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine pandemija je izbrisala više od 28 tisuča radnih mjesta, a promet evidentiran fiskalnim blagajnama u travnju je bio manji u odnosu na prošlu godinu za nevjerojatnih 37 posto ili milijardu i pol KM.

Tijekom travnja u FBiH pao promet za skoro milijardu i pol

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.