Najromantičnije putovanje: Let u balonu na vrući zrak iznad Hercegovine

Što je zajedničko jednoj ovci, jednoj patki, jednom pijetlu i, recimo, romantici?

Što biste rekli kada bi vas to pitali, a da ne povežete romantiku sa životom na nekom seoskom gazdinstvu?

Biste li bili bliže odgovoru, ako bismo u pitanje dodali, recimo, jedan balon, jednu korpu, jedno putovanje i Francusku? Možda i ne, ali to zapravo nije previše važno, piše Furaj.ba.

Dvije velike ljubavi

Priča koju vam pričamo danas, priča o balonima na vrući zrak koje najčešće povezujemo sa Cappadocijom u Turskoj, ne bi zapravo bila moguća da u dalekoj Francuskoj 1783. godine braća Montgolfier nisu eksperimentalno pustili u zrak, pred cijelom kraljevskom svitom, jedan balon u čijoj su korpi prvi putnici bili upravo junaci sa početka naše priče – jedna ovca, jedna patka i jedan pijetao.

Priča o balonima na vrući zrak ne bi bila moguća u našoj prekrasnoj Hercegovini, da nije bilo dvije ljubavi – jedna je ljubav između Poljakinje Anne Wronske i Turčina Ayberka Okana, a druga je ljubav njih dvoje prema Hercegovini u koju su se zaljubili kada su prvi put došli i odlučili ostati.

Dvije su, kako rekosmo, ljubavi bile dovoljne da svi oni koji žele iskusiti let balonom više ne moraju sanjati Cappadociju. Ta im je magija sada dostupna, iz svakog kraja naše zemlje, na nekoliko sati vožnje.

Glavna lokacija iznad koje baloni lete, a njima upravlja Ayberk, profesionalni pilot, je područje jezera Krenica, u općini Grude. Ayberk je upravljao balonima i letio iznad najpoznatijih balonerskih ruta u svijetu – od Cappadocije, preko Pamukkalea do pustinja Dubaija.

Krenete li na ovaj naš, hercegovački balonerski put, zapravo ćete imati dvostruku korist – osim leta balonom, možete napraviti izlet na jedno od ljepših jezera u našoj zemlji, koje je među rijetkima za koje se još nikada nije odredila stvarna dubina.

Foto: Dream Team Balloon

Kapi vode i sunce

Kako u cijelom svijetu, tako i u našoj domovini, baloni iz sigurnosnih razloga lete rano ujutro, najkasnije dva sata nakon izlaska sunca te jedan sat prije zalaska.

Previsoke temperature tokom dana izazvale bi termalnu aktivnost koja bi ugrozila sigurnost putnika ili udobnost leta ili, pak, oboje. A i što biste radili u balonu na popodnevnoj vrućini?

Šta može biti ljepše od leta iznad jezera i okolnih sela u pospana jutra? Na zahtjev se balon može spustiti tako nisko da korpa dotakne površinu jezera, a od rasprskanih kapi vode još niko nikada nije uspio uslikati ništa ljepše.

Što vam može više oduzeti dah od pogleda na čisto nebo i sunce koje se rađa, a vi nikad bliži narančastoj lopti koja život znači?

Što može biti romantičnije od poljupca za dobro jutro, a oko vas ništa, samo vas dvoje i ljubav, čista poput jezerske vode?

Možete li zamisliti ljepši poklon od 60 minuta fantastičnog osjećaja uljuljkanosti, sličnog onom kojeg ste voljeli kada su vas kao djecu u naručju ljuljali i grlili roditelji?

A odakle biste napravili ljepše fotografije drveća nego tik iznad krošanja?

Možete li zamisliti neki drugi prelazak sa jednog mjesta na drugo, a da vam svijet doslovce bude “kao na dlanu?”

Kada putujete avionom, u njegovoj pripremi za let ne možete sudjelovati, a sa balonima je i to moguće. Sjajni domaćini, Anna i Ayberk, omogućit će vam da kao istinski timski igrač budete uključeni u proces puhanja i ispuhivanja balona.

Sezona leta ovim čudesnim letjelicama u našoj zemlji traje od travnja do prosinca. Raspored letenja diktiraju vremenski uvjeti, ne leti se po vjetrovitom danu niti po kiši.

Sigurnost prije svega

Dream Team Balloon je prva kompanija koja nudi ovu vrstu letova u našoj zemlji. Posjeduju dva balona, pa ako želite romantični put birajte mali balon kapaciteta dva putnika plus pilot, a ako vas je više na raspolaganju vam je balon kapaciteta četiri osobe plus pilot.

Krenuli smo romantičnim pričama, a da bi sve ostalo romantično, nezaboravno i savršeno, važno je znati da postoje i određena ograničenja. Baloni ne lete na velike udaljenosti i ne lete po vjetru.

Postoje ograničenja vezana za tjelesnu težinu, pa putnici ne smiju biti teži od 110 kg. Ne smiju imati povrede (poput lomova i slično) koje sprječavaju zauzimanje položaja za slijetanje. Posada neće dozvoliti let trudnicama, djeci do osam godina, ali ni osobama nižim od 120 cm.

Kako je letenje balonom zapravo aktivnost na otvorenom, odjeća i obuća mora biti odgovarajuća (bez visokih potpetica, papuča, cipela s otvorenim prstima i slično).

Foto: Dream Team Balloon

Važno je znati da je balon na vruć zrak, kao i svaki drugi avion ili letjelica, održavan i osiguran prema propisima o civilnom zrakoplovstvu, te da svi piloti imaju dozvole da prevoze putnike. Princip rada balona na vrući zrak je korištenje potiska stvorenog zagrijavanjem zraka unutar omotača balona pomoću plinskih gorionika.

No, sve ovo i još mnogo više vidjet ćete ukoliko se odlučite za ovaj jedinstveni izlet – kombinaciju romantike, avanture, adrenalina ili najjednostavnije rečeno istinskog življenja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.