Najgori od zemalja u okruženju: BiH bilježi najveći pad nataliteta od 1948.

Bosna i Hercegovina bilježi najveći pad nataliteta od poratne 1948. godine, a u tom je negativnom trendu je najgora u regiji.

Činjenica je da živimo u najgorem razdoblju kad je natalitet u pitanju, a statističke prognoze govore da se stanje u budućnosti neće popravljati.

Ovo u 2019. godini je uvjerljivo najgore i najcrnje razdoblje gledano demografski, a u prvih pola godine u 2020. opet imamo smanjenje, rekao je a Klix.ba analitičar Adnan Fehratbegović koji smatra da je glavni uzrok loše situacije iseljavanje stanovništva.

Naime, prema statistikama, najveći broj beba rađaju žene između 20. i 40. godine, a upravo su one populacija koja u BiH postaje deficitarna, i to prvenstveno zbog – iseljavanja. ‘

Žene su ključ svega, poručuje Fehratbegović.

Naveo je i podatak iz 2013. godine, kad je u BiH 511.000 žena bilo u fertilnom kontingentu, te izračunao da će takvih 2033. godine – čak bez ikakvog iseljavanja! – biti osjetno manje, naime oko 400.000.

Dodao je i da je Bosna i Hercegovina demografski najugroženija zemlja u regiji.

(www.jabuka.tv)7 komentara

  • tko će hraniti djecu kada ne mogu ni sebe da prehrane ova politika ne da nikakve uvjete za život mladeži treba posla pristojna primanja da od svoga rade mogu živit i kupiti stan ili kuću napraviti a od ovakvih primanja koja nisu normalna ni za deset dana života kako će biti djece ovo vodi sve u propast ako nema potrošnje nema ni državi dadžbina ali ove nazovimo ih politzante to ne zanima njima je bitno da se samo uvozi jer mogu odmah pdv da uberu i ne zanima ih kako je narodu samo da se oni mogu uhljebljavati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.