Najbolji savjeti kako da pripremite jaja za Uskrs, a da ne puknu tijekom kuhanja

Uskrs je praznik kome se posebno raduju djeca, a sve zbog tradicije bojenja i tucanja sa jajima, no prije svega jaja treba pripremiti za bojanje.

Da bi se jajima moglo tucati, da boja ne bi prodrla unutra i da bi bila uspješno obojena i ukrašena, ljuska treba biti potpuno neoštećena, zato iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji, javlja Agrosavjet.

Postoji nekoliko savjeta koje treba pratiti, a uspjeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za predstojeći praznik iznijeti cijela, lijepo obojena jaja.

1. Kako kuhati jaja

Jaja ne smijete stavljati direktno iz hladnjaka na šporet. Velika je vjerojatnost da će ljuska popucati. Zato ih izvadite nekoliko sati ranije da odstoje na sobnoj temperaturi. I još nešto, jaja prvo stavite u vodu sobne temperature pa tek onda na šporet da se kuhaju.

Ne stavljate puno jaja u posudu, dovoljno je da ona prekriju dno. Posuda treba biti puna vode tijekom cijelog kuhanja. Kuhajte na umjerenoj temperaturi, tik pred ključanje još smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomjerala po posudi i udarala jedno o drugo. Tako ćete spriječiti moguće pucanje ljuske. Kuhajte ih 10 do 12 minuta. 

2. Jaja trebaju biti svježa

Ako niste sigurni jesu li jaja koja ste kupili svježa, možete to lako provjeriti. Stavite jaja u posudu punu vode. Ona koja se podignu na površinu su stara i nisu za upotrebu. Ona koja potonu su svježa.

Samo da znate, jaja stara između sedam i deset dana idealna su za kuhanje, jer ih je poslije najlakše oljuštiti. A kako to možete znati? Ili vjerujte prodavaču u trgovini na riječ ili provjerite datum na ambalaži ukoliko jaja kupujete u trgovini.

3. Zašto je važna sol

I naše bake solile su vodu u kojoj su kuhale jaja, a mjera je pola žlice soli na litru vode. A zašto se to radi?

Ako neko jaje pukne, bjelance neće iscuriti, već se zgrušati. Takvo jaje ćete moći ipak ukrasiti. Neke domaćice uz sol dodaju i pola kašičice octa, da još više smanje šanse za pucanje jaja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.