Očaravajući prizori južne polarne svjetlosti iznad Novog Zelanda

Južna polarna svjetlost, odnosno Aurora Australis, posebno je životopisna ove sezone širom Novog Zelanda.

Noćno nebo koje “eruptira” zelenim i ružičastim svjetlom očaralo je lovce na aurore, koji često ostaju budni tokom cijele noći kako bi napravili savršene fotografije.

Richard Zheng, promatrač koji je relativno novi na scenu, kampirao je na plaži Brighton u Dunedinu ovog tjedna kako bi napravio fotografije. On je kazao da je intenzitet južnog polarnog svjetla postajao sve jači i jači u usporedbi s prošlom godinom.

Kada promatrate takvu scenu, odmah zaboravite sve svoje probleme i postanete svjesni nevažnosti ljudskih bića pred prirodom, kazao je Zheng za BBC.

Južna i sjeverna polarna svjetlost može se vidjeti oko magnetnih polova kada gornju atmosferu pogode energetski nabijene čestice koje putuju duž linija magnetnog polja Zemlje. Kada se ti energetski elektroni sudare s gasovima u atmosferi, oni emitiraju svjetlost. Na sjevernoj hemisferi se fenomen naziva Aurora Borealis, a na južnoj Aurora Australis.

Aurore su obično vidljive u ovo doba godine širom Australije i Novog Zelanda na jugu, međutim, ove godine je svjetlost toliko jaka da se vidjela i sjevernije.

Iako se aurore mogu dogoditi u bilo koje vrijeme, one se obično pojavljuju u ožujku i rujnu kada je vjerojatnije da će Zemljina orijentacija u odnosu na Sunce biti u interakciji sa solarnim olujama.

Nijanse aurore određene su sastavom atmosfere. Više kisika u zraku proizvodi zelenu i žutu, dok više dušika čini da aurora izgleda tamnocrvena ili plava.

Tijekom vedrih noći predstava prirodnog svjetla može trajati od jednog do tri sata, a fenomen se obično javlja između 22:00 i 02:00 sati.

Fotografima se savjetuje da se smjeste na mračnoj lokaciji s pogledom na jug, najbolje na brdu ili na plaži.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.