Najbolji roditeljski savjeti sa svih strana svijeta

Iako su sva djeca na svijetu ista –  očito je da nije isto jeste li rođeni u Hrvatskoj, Francuskoj ili na Polineziji.

Bez obzira na to jeste li vi sama pripadnici hippie stila, kojeg jeste ili niste naslijedile od svoje mame, ili ste više opasni helikopter koji zuji i nadlijeće, kao nuspojava modernog stila odgoja – kladimo se da ipak možete naučiti štošta od pametnih, provjerenih i ustaljenih savjeta od roditelja koji žive u različitim zemljama, odnosno, u različitim kulturama na svim strana svijeta.

A čak i da ne naučite baš ništa – ovo je zapravo savršen dokaz da kada su klinci u pitanju ništa i nitko ne može zapravo tupiti da je samo jedan stil odgoja dobar, da je samo jedna rutina valjana, da su samo ovakve ili onakve odluke – dobre, piše Index.hr.

Pa da vidimo koje su to odlike koje krase roditelje u različitim zemljama svijeta:

Italija – dječje šize jednostavno ignorirajte

Mali Talijani mogu šiziti koliko hoće, jer će ih njihovi roditelji pustiti da se ispucaju i sami shvate da takvo ponašanje nije dobrodošlo, odnosno da takvim ponašanjem neće dobiti ono što žele.

Polinezija – starija su djeca najbolje dadilje

Granica do kada su isključivo mame “dadilje” je dob od otprilike godinu dana, odnosno dok ne prohodaju, a nakon toga djelomičnu brigu oko malih preuzimaju starija braća i sestre. Zbog osjećaja odgovornosti i privrženosti.

Francuska – s djecom se priča kao da su odrasli

Normalnim glasom, bez uvrtanja i skrivanja istine – tako ih uče ozbiljnosti i poštovanju.

Indija – mala djeca nemaju zašto spavati sami

Ako pitate običnu mamu u Indiji zašto njihova djeca nemaju svoje sobe ili barem svoje krevete, ona će se zapanjiti takvom idejom. Kod njih su djeca u zajedničkom krevetu barem do dobi od šest godina.

Danska – svjež zrak je jako važan za dječje zdravlje

Bez obzira na temperature i vremenske prilike djeca su vani. Veliki se igraju čak i na debelim minusima, a i male babe spavaju vani. U kolicima, na svježem zraku. Čak i ako je mama unutra, priprema ručak.

Japan – neka se što prije osamostale

U zemlji s jednom od najnižih stopa kriminala normalno je da usred dana, usred grada, ugledate petogodišnje dijete – samo. Sami se voze busevima i javnim prijevozom, a sve s ciljem da se što ranije osamostale. Kod njih je to skroz normalno.

Australija – bez šešira nigdje

Jedna od važnijih stvari koje svako australsko dijete nauči još od malena je to da van ne mogu ako na glavi nemaju šeširić. To je doduše ideja novijeg doba i usko je povezane s njihovom klimom, ali to je pravilo koje se poštuje u svakom domu.

Korea – međuobrok, što je to?

Korejski roditelji ne razumiju smisao naganjanja djece s komadom voćke, keksima ili jogurtom. Kod njih se jedu obroci, a svako dijete jako dobro zna da do slijedećeg obroka neće dobiti ništa. I zato puno bolje cijene sve ono što im se stavi na tanjur.

Kenija – djecu odgaja selo

Iako svako dijete u Keniji ima mamu, tatu, a vrlo često i sestre i braću, za njihov odgoj i sigurnost nisu odgovorni samo oni koji su s djetetom u srodstvu već doslovno cijela zajednica. Tko prvi vidi, prvi reagira.

Engleska – hvaljenje nije dozvoljeno!

Jedna od znakoviti odlika engleskih roditelja jest ta da se mame, tate, a ni djeca nemaju s čim hvaliti pored drugima. Dijete je prohodalo brže od drugih, jede više od drugih, voli pomagati svojoj mami i tati? Koga briga! Takvo je hvaljenje jednostavno nepristojno!

Argentina – Klinci idu spavati kada i roditelji

Ako mama i tata odlaze negdje na večernje druženje, s njima idu i djeca, a spavat će onda kada na počinak pođu i roditelji. Osim ako negdje sami prilegnu od umora. Spavat će dugo koliko i roditelji, i znate što? I takva djeca ispadnu skroz okej.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.