Na popisu najopasnijih cesta na svijetu završila i Jadranska magistrala

Business Insider objavio je popis 15 najopasnijih cesta širom svijeta, a na njemu se našla i Jadranska magistrala.

Napisali su kako su tražili najstrašnije, najopasnije i najsmrtonosnije ceste na kojima se možete voziti i sastavili popis od 15 najopasnijih.

Jadranska magistrala našla se na popisu jer je poznata po uskim cestama s dva traka kojima nedostaje sigurnosnih barijera, ali i zato jer je puna slijepih kutova i oštrih zavoja uz litice, piše Insider, prenosi Index.

Pogledajte koje su se ceste uz našu magistralu našle na popisu najopasnijih cesta na svijetu.

1. Autocesta Dalton u Aljasci

Autocesta Dalton proteže se na 640 kilometara kroz tundru, šume i rijeku Yukon. Iznimno je opasna zbog poteza od 386 kilometara bez ijedne benzinske postaje, restorana ili hotela. Osim toga, na njoj su česte i lavine.

2. Atlantska cesta u Averoeyju

Ova cesta u Norveškoj je toliko zaobljena da se iz određenih kutova čini kako jednostavno nestaje, piše Insider. Na dane kada su jaki vjetar i valovi, obilni valovi zapljuskuju automobile koji se voze tom cestom.

3. Autocesta sjeverni Yungas u Boliviji

Ova bolivijska “Cesta smrti” je opasna jer se radi o cesti koja ima samo jedan trak i koja je napravljena uz sam rub planine. Put do podnožja poprilično je dugačak, a svake godine oko 300 vozača i biciklista pogine na cesti padom od preko 3.5 kilometara do podnožja planine.

4. Prolaz Stelvio u Italiji

Prolaz Stelvio ide uzbrdo po talijanskim Alpama duž 2.7 kilometara ceste s čak 48 oštrih zavoja. Opasna je, osim zbog zavoja, i stoga što vozače od opasnog pada dijeli samo mala betonska barijera.

5. Tunel Guoliang u Kini

Mala skupina seljana ručno je napravila prolaz planinama Taihang prije 40-ak godina, danas poznat kao Guoliang tunel, Trebalo im je pet godina kako bi završili tunel koji je dugačak 1.2 kilometra. Nadimak te ceste je “cesta koja ne ostavlja mjesta za pogreške”.

6. Cesta “The Widow Maker” u Velikoj Britaniji

Cesta A537 nosi nadimak “The Widow Maker”, a 2010. godine je proglašena za najopasniju cestu u toj zemlji. Iako je okružena prekrasnim okolišem, prepuna je opasnih zavoja koji je čine smrtonosnom.

7. Most na rijeci Vitim u Sibiru

Radi se o drvenom mostu koji je tako uzak da preko njega jedva može proći jedan automobil. Gotovo cijele godine je zaleđen zbog iznimno niskih temperatura, a prelazak preko njega veliki je pothvat kojim se oni koji ga uspiju ostvariti hvale na društvenim mrežama, piše Insider.

8. Skipper’s Canyon Road u Novom Zelandu

Ova cesta je toliko opasna da motoristi moraju zatražiti posebnu dozvolu da bi vozili tom cestom, dok se osiguranje za rent-a-car ne isplaćuje ako osiguravateljska kuća sazna da ste se vozili tom cestom.
Radi se o šljunčanoj cesti bez ikakvih barijera koju su napravili rudari krajem 19. stoljeća. Toliko je uska da se dva automobila jedva mogu mimoići.

9. Prolaz Zoji u Indiji

Prolaz Zoji nalazi se na više od 3 kilometara nadmorske visine, a na njemu su jako česti odroni. Radi se o cesti od zemlje kojom se vozi u jednom traku.

10. Autocesta Karakoram između Kine i Pakistana

Na gotovo 5 kilometara nadmorske visine, autocesta Karakoram je jedna od najviših asfaltiranih cesta na svijetu.Oko 900 radnika je poginulo za vrijeme izgradnje ceste koju se spominje i kao “osmo svjetsko čudo”.
Radnici su poginuli ili tijekom eksplozija kojima su se razbijale cijene da bi se napravila cesta ili pri padu.

11. Autocesta 1 u Floridi

Autocesta 1 je nedavno proglašena najopasnijom cestom u SAD-u zbog visoke stope smrtonosnih sudara do kojih je došlo na njoj.
U posljednjih deset godina je na toj autocesti poginulo 1.079 ljudi.

12. Autocesta “Milijun dolara” u Koloradu

Dobila je ime jer je jedan od prvih putnika koji se vozi njome rekao kako bi mu trebali platiti milijun dolara da opet prođe isti put. Ovaj dio američke rute 550 prolazi kroz tri planinska prolaza na gotovo tri kilometra nadmorske visine.
Cesta je poznata po snažnim vjetrovima, strmim liticama, kako i po tome da na njoj nema zaštitnih ograda.

13. Cesta I-45 u Houstonu

Međudržavna autocesta 45 je proglašena drugom najsmrtonosnijom autocestom u SAD-u nakon što je analizom utvrđeno kako na njoj dođe do 56.5 smrtonosnih nesreća po 160 kilometara ceste.
Najopasniji dio ceste je onaj u Houstonu na kojemu je došlo do 51 nesreće od 2011. do 2015. godine.

14. Jadranska magistrala u Hrvatskoj

Jadranska magistrala poznata je po uskim cestama s dva traka kojima nedostaje sigurnosnih
barijera. Puna je slijepih kutova i oštrih zavoja uz litice, piše Insider.

15. Cesta Kabul-Jalalabad u Afganistanu

Ova uska cesta proglašena je najopasnijom na svijetu. Smrtonosne nesreće na ovoj cesti dio su svakodnevice, a unatoč brojim nesrećama sa smrtonosnim ishodima, ljudi i dalje voze tom cestom.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: