MUP HNŽ: Ne možemo preuzeti pratnju autobusa s migrantima

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Slađan Bevanda uputio je pismo Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem je naveo kako MUP HNŽ-a nije u mogućnosti angažirati policijske službenike i preuzeti pratnju autobusa s migrantima koji bi trebali biti prebačeni iz Bihaća u vojarnu u Bradini kod Konjica.

U svom pismu ministar Bevanda navodi kako je odluka da se oko 800 migranata iz Bihaća prebaci u HNŽ u suprotnosti sa zaključkom Skupštine HNŽ-a iz siječnja ove godine u kojoj se traži koordinacija svih aktivnosti koje se odnose na migrante s mjerodavnim tijelima i organima jedinica lokalne samouprave u HNŽ-u.

Upozoravamo na činjenicu da prema operativnim saznanjima raspolažemo informacijama da je ova najava izazvala ogromnu uznemirenost građana te da se velika grupa mještana samoorganizirala i da planira vlastitim tijelima i drugim preprekama zapriječiti dolazak migranata u njihovo mjesto. U razgovorima ističu da ne žele uvoz tuđih problema u njihovu sredinu, da bivša vojarna nema nikakve uvjete za prijem tolikog broja migranata, da je jako blizu glavne prometnice M-17, njihovih kuća i škole, da nije ograđena nikakvom zaštitnom ogradom i da ne postoji minimum sigurnosnih uvjeta za boravak migranata, navodi Bevanda dalje u svom pismu.

On je odluku da se migranti prebace u Bradinu nazvao ishitrenom, istaknuvši kako je područje HNŽ-a već u velikoj mjeri opterećeno sigurnosnim problemima koje izazivaju migranti te da bi smještaj novih migranata na području HNŽ-a dodatno destabiliziralo sigurnosnu situaciju.

Odgođeno premještanje migranata na Bradinu

Isto tako, upozoravamo i na činjenicu nedostatka policijskih službenika u ovom ministarstvu i pojačane aktivnosti na realizaciji akcije ‘Mirni blagdani, aktivnosti na realizaciji naredbi Kriznog stožera u vezi pandemije COVID-19 i drugih.

Zadaća MUP-a HNŽ-a je pružanje maksimalne osobne i imovinske sigurnosti svih građana ove županije i svih onih koji borave na ovom području, a ovakvi potezi prebacivanja sigurnosnih problema na naše područje nisu prihvatljivi nego naprotiv mogu izazvati nesagledive posljedice i narušiti stanje sigurnosti, stoji na kraju pisama koje je ministar unutarnjih poslova HNŽ-a uputio Ministarstvu sigurnosti BiH.

Mještani u Bradini blokirali vojarnu u koju bi trebali biti smješteni migranti: Nek ih vode Bakiru, Čoviću i Dodiku

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Cikoticu posalji iste Bakiru i Komsicu u Sarajevo,Djaferovicu u Zenicu , kod sebe u Bugojno i rijesen problem.Nije posteno svoje goste poslati na vrata drugome.

  • Citam kako Vlasnik privatnik salje Autobus prema Petrinji da bi ljude dovezao u svoj Hotel u Makarsku i ponudio im besplatan smjestaj itd. a vi na vlasti nista u stanje pomoc ti nesetnicima, shame you

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.