Mraz uništio nasade u Ljubuškom, ministri obećali pomoć

Dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni kraljević i ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar obišli su poljoprivrednike u Ljubuškom kojima su niske temperature u noći sa srijede na četvrtak uništile nasade.

Nakon što je prije nekoliko dana mraz dobrano uništio nasade krumpira na području Šipovače i Vojnića, u četvrtak je, nažalost, stanje još gore. Uništeno je i onih 20 posto nasada koje su poljoprivrednici uspjeli spasiti prije nekoliko dana. Najveće štete zabilježene su u selima Vojnići, Šipovača i Veljaci, gdje najveći broj poljoprivrednika živi upravo od ljubuškog ranog.

Prema riječima Dubravka Vukojevića, direktora poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje nasadi su u potpunosti uništeni.

Šteta je ogromna, poručio je Vukojević.

Ministri u Vladi ŽZH Kraljević i Sesar su nakon obilaska stradalih nasada u ljubuškim naseljima poljoprivrednicima obećali pomoći u skladu s proračunskim mogućnostima.

Poziv poduzetnicima Hercegovine: Pridružite nam se u borbi za očuvanje poslova

Kada vidimo sve ove obrađene površine, trud vaših ruku, možemo vam obećati da ćemo napraviti sve što je u našim mogućnostima kako bismo vam pomogli. Sve korake koji će biti poduzeti u sljedećem razdoblju, a tiču se poljoprivredne proizvodnje biti će usuglašeni s vama kao nositeljima poljoprivrednog razvoja naše županije,  kazali su između ostaloga u zajedničkoj izjavi ministri Kraljević i Sesar.

Ministri su također izrazili nadu kako će probleme s kojima su se , u ionako teškoj i kompleksnoj situaciji, suočili ljubuški poljoprivrednici, uvidjeti i nadležni s ostalih razina vlasti, te im osigurati određene vidove pomoći kako bi prebrodili ovu kriznu situaciju.

Podsjetimo, već ranije u proračunu ŽZH-a je planirano 1.400.000 KM za poticaje u poljoprivredi, od čega je značajan dio za biljnu proizvodnju koja je najvećim dijelom smještena na području općine Ljubuški.

Savez općina i gradova FBiH traži mjere za pomoć gospodarstvu

(Fena)

9 komentara

  • Klima se promjenila,krompir sadite polovicom trećeg mjeseca.Par zadnjih godina često se događaju velike štete u poljoprivredi pogotovo početkom travnja.

  • Jeli to poruka SADITE U PRVOM MISECU PA AKO MRAZ ODNESE MI VAMA PLAĆAMO ODŠTETU.
    Krompir se sadi krajem drugog ili pocetkom trećeg miseca, barem u mom.kraju, a vi bez odštete sadite i dogodine.
    PS. Izražavam svoj stav.

  • MA NIJE SAMO UNIŠTIJA LJUBUŠKI MRAZ ŠTOJE SA GRUDSKOM OPĆINOM TO LJUBU NE ZANIMA NJEMU JE BITNO DA ŻELJEZARU U POSUŠJU NIJE LED UNIŠTIJA NAJ GORI NAČELNIK OD POSTANKA GRUDA TITINI SU BILI MILA MAJKO UZIMALISU ALI I NARODU DAVALI OVI SAMO MEĐUSE DILE HDZ

  • Grude su zato naj sigurnije oni šute i uzimaju sebi samo neksi hadezejovac ni mraz ni krupa nećeti ji uništit dok je načelnik vaki

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.