Može li preživjeti Zračna luka Mostar?

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila na sve sfere života, a ako bismo birali branšu koja je najviše stradala uz turizam bi to bio, za ovu granu usko vezani, zračni promet.

Zračne luke bilježe ogromne padove broja putnika, i ne postoji luka u Europi koja nije osjetila pad, a ako bi se potražila zračna luka koja je s koronom izgubila najviše, to bi mogla biti mostarska, koja se s velikim brojem putnika i avio-linija nije mogla pohvaliti ni u normalnim vremenima.

Otkako je pandemija nastupila, u Mostar se ne slijeće, niti se iz ove zračne luke polijeće. Ipak, zahvaljujući vlastima u BiH, Zračna luka i dalje radi, točnije djelatnici dolaze na posao i primaju za to plaće, iako se promet ne bilježi, piše Dnevni list.

Prema saznanjima do kojih su došle ove novine, Grad Mostar Zračnoj luci nije pomogao u vremenu koronavirusa, dok su upomoć odmah pritekli Vlada HNŽ-a i Vlada FBiH, zahvaljujući čemu je luka zasad opstala.

Turisti iz Španjolske zrakoplovom stigli u Mostar, posjetili Međugorje i isti dan se vratili kući

Ugovori o djelu s ranijim suradnicima nisu produženi, ali nitko od uposlenih otkako je nastupila pandemija nije dobio otkaz. Plaće se redovito isplaćuju i one nisu umanjene.

Istina, s obzirom na smanjenje broja radnih sati na pola (radi se prema principu radni dan – neradni dan) umanjeni su iznosi koji se djelatnicima uplaćuju za troškove prijevoza i topli obrok. Također, vrijedi istaknuti i i kako su tijekom pandemije u sklopu projekta određeni pripravnici zaposleni i u Zračnu luku.

Zračna luka u fokusu je i novih gradskih vijećnika i gradonačelnika Marija Kordića. On je nakon što je izabran na čelnu funkciju Grada najavio predan rad i rješavanje brojnih problema, a u razgovoru za Klix osvrnuo se i na probleme zračne luke.

Zračna luka Mostar dobila milijun maraka od Vlade FBiH

Najavio je će Gradsko vijeće i on osobno dati veliki doprinos za zračnu luku, za koju je ustvrdio da je najgora u Europi iako po prirodnom položaju ne bi trebao biti, uz vjeru da će zauzeti mjesto koje mu pripada.

U Zračnu luku Mostar tijekom 2020. sletjela su 1.374 putnika, dok je broj putnika u 2019. iznosio 32.866 putnika. U postotcima pad u 2020. iznosio je 95,8 posto, zaključuje Dnevni list.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • U Mostaru PRE–ZIVE kriminalci , lopovi , stranke , vlast.,clanovi HDZ a , kamatari.. otimaci posl.prostora i stanova u ratu za male iznose i sad ih prodaju ko da su ih oni zaradili.. Nema u tudjem dobra. Narod zbog njih prezivljava… Jbm ti drzavo majku…

 • Sufstvo odvjetnistvo. Sve korumpirano… ako ti je tata kamatar i striko direktor studentskog.. moze i diploma na guzove i posao na guzove… A prave diplome za njemacku… bjedo od grada.

 • Ovisi o tomu ko će da bude direktor.
  Ako direktor bude po volji vladajućoj partiji…..biti će i novca iz proračuna i preživjeti će ser nekako.
  Inače, znajući kako su sposobni kadrovi vodili zračnu luku, dabogda

 • Aerodrom u Mostaru moze opstati samo ako se rastjera postojeci menadzment aerodroma i na njihove pozicije postave sposobni ljudi koji vide dalje od sitnih lokalno stranackih interesa.
  Pandemija je ugrozila poslovanje svima ali konkretno njima je izgovor…stanje nije bilo ni prije bolje i vrlo dobro se zna u cemu je problem.

  • Moze mora opstati.
   Kakva pandemija,nije je bilo ni blizu
   kad je zadnja njemacka avio kompanija sletjela .
   A to je bilo 20.10.2019 .
   Bili smo putnici,tuzno su se oprostili
   ZADNJI LET IZ NJEMACKE.
   ZASTO GOSPODO ????
   AVIONI SU BILI KRCATI SVAKI 2 PUTA TJEDNO.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.