Mostar: U vrtićima kapaciteti popunjeni, 105 djece na listama čekanja

Mostarski su vrtići već 1. rujna otvorili svoja vrata mališanima. Međutim, baš kao i prethodnih godina, sve potrebe djece i roditelja nisu mogle biti zadovoljene, piše Večernji list BiH.

Liste čekanja dosta su duge, bilo da je riječ o privatnim ili državnim vrtićima. Prema riječima ravnateljice Javne ustanove “Dječji vrtići” Mostar Danijele Kegelj, na listi čekanja je 105 djece. – Otprilike polovina njih čeka mjesto za jaslice, a druga za vrtićki program.

Mi još uvijek ne osjećamo nedostatak djece za razliku od škola – kazala nam je ravnateljica Kegelj i dodala:

– Imamo 437 djece, četiri jasličke skupine u kojima je 72 djece, dok je 14 skupina vrtićke dobi. Kegelj je potvrdila kronični nedostatak mjesta u vrtićkim ustanovama dodavši kako će cijene ostati jednake kao i prošle godine, a određene su u skladu s duljinom boravka djece.

Podjednaka popunjenost

U Javnoj ustanovi “Dječji vrtići” Mostar, koja je u državnom vlasništvu, cijena jasličkog programa je 190 KM, cjelodnevnog boravka 160 KM, poludnevnog 120 KM, dok igraonički program stoji 60 KM mjesečno.

Zanimalo nas je i u kojim se vrtićima najčešće traži mjesto više, na što je Kegelj kazala kako vlada veliko zanimanje za svim vrtićima.

– Gužva je jednaka u svim vrtićima, i kad je riječ o jasličkoj i vrtićkoj dobi. Nekada prije mogli smo izdvojiti neke vrtiće u kojima se tražilo mjesto više, no sada su liste čekanja gotovo podjednake – kazala je Kegelj dodavši kako su liste čekanja podjednake za jasličku i vrtićku dob.

U razgovoru je istaknula kako je sve veći broj djece s razvojnim poteškoćama koja traže uključivanje u vrtić te bivaju uključena.

– Događa nam se da nam ostaju velike liste čekanja djece i bez poteškoća i one s poteškoćama, a da djeca s poteškoćama od krajnje društvene zajednice nemaju riješen problem asistencije.

Onda smo u cijeloj toj priči prepušteni sami sebi. To je zaista složena problematika za koju se iskreno nadam kako će se što prije riješiti.

U današnje vrijeme, kada je sve manji broj djece, trebamo biti sretni što ih imamo toliko i svakim danom se sve više truditi kako bismo našim mališanima povećali kvalitetu života te boravka u našim vrtićima – kaže ravnateljica Kegelj.

I privatni vrtići popunjeni

Kapaciteti i u privatnim mostarskim vrtićima su popunjeni. Tako u vrtiću “Sportić” imaju četiri skupine jasličkog programa, čija je cijena 210 KM, dok osam skupina vrtićke dobi boravi u ovom vrtiću po cijeni od 180 KM – kazao nam je Miroslav Klepić, vlasnik vrtića “Sportić”.

Dodao je i kako nude program poludnevnog boravka od šest sati dnevno, čija je cijena 160 KM, te program od četiri sata, koji stoji 140 KM.

U razgovoru je istaknuo kako se i u tom vrtiću tražilo mjesto više, no, kako kaže, odmah su znali koliko djece mogu primiti te su na samom početku savjetovali roditeljima da svoje mališane pokušaju upisati u druge vrtiće u Mostaru.

Mjesto više tražilo se i u privatnom vrtiću “Čudesna šuma”. – Kapacitet našeg vrtića je popunjen, imamo dulju listu čekanja, na kojoj je oko 50 mališana, ako ne i više – kazala je Ivana Brkljača, ravnateljica vrtića “Čudesna šuma” u Mostaru.

U razgovoru je kazala kako imaju dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu. Mjesečna cijena jasličkog programa u tom vrtiću je 220 KM, a vrtićkog je nešto niža – 200 KM – zaključila je Brkljača.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: