Strani investitori u BiH investirali 210.8 milijuna KM u prva tri mjeseca

U prvom kvartalu 2017. godine Bosna i Hercegovina je zabilježila rast stranih investicija od 28,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je ohrabrujuća činjenica s obzirom na situaciju iz prethodnih nekoliko godina kada je uglavnom bilježen pad stranih investicija.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH strani investitori su u prva tri mjeseca investirali 210,8 milijuna KM, priopćeno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Iz FIPA-e navode da ulažu ogromne napore na promociji BiH kao privlačne investicijske destinacije i pronalaženju novih potencijalnih investitora iz inozemstva, ali da im posao znatno otežavaju povremene političke turbulencije, koje plaše investitore i odvraćaju ih od investiranja u BiH.

Prepreka su, ističu, i veliki novčani poticaji koje stranim investitorima daju susjedne države (od tri do sedam tisuća eura po novootvorenom radnom mjestu), za koje BiH nema izdvojenih sredstava.

”Međutim, i pored svih teškoća, ipak daju određene rezultate stalni sastanci i razgovori koje FIPA ima s potencijalnim stranim investitorima, uvjeravanja da je uloženi novac siguran u BiH, te isticanje primjera stranih investitora koji uspješno posluju u BiH i čak reinvestiraju”, navode iz FIPA-e.

Porast investicija
, naglašavaju iz FIPA-e, dodatno obavezuje sve nadležne organe u BiH i entitetima da se nastavi raditi na poboljšanju uvjeta za privređivanje, za domaće i za strane investitore, na konsolidiranju političkih prilika u zemlji, reformskom putu ka EU, ali i na koordiniranom nastupu nadležnih institucija na privlačenju stranih investicija, na čelu s FIPA-om kao koordinatorom aktivnosti.

Tvrde da su BiH potrebne strane investicije uslijed nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicionog ciklusa, radi zapošljavanja, prenošenja novih tehnologija, znanja, vještina, i ostvarivanja značajnijeg ekonomskog rasta.

Nadaju se da će trend rasta investicija biti nastavljen do kraja godine, kao i interes stranih kompanija za ulaganjem u BiH, s obzirom na trenutne aktivnosti koje nadležne institucije provode na prezentiranju i promociji zemlje i njenih mogućnosti za ulaganje, priopćeno je iz FIPA-e.

(Fena)

Komentiraj: