Mostar: U četvrtak izložba “Prostori sjećanja” Zlatana Filipovića

Nakon što se Zlatan FIlipović u lipnju izložbom “Prostori sjećanja” predstavio u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg, ova izložba bit će otvorena u  izložbenom prostoru Galerije kraljice Katarine u četvrtak, 3. studenoga, s početkom u 19 sati.

Umjetničko-istraživački projekt i izložba PR0570R1 5JEC4NJ4 | 7HE PL4CE5 0F MEM0RY (Prostori sjećanja | The places od memory) autora Zlatana Filipovića, umjetnika i pedagoga iz Sarajeva, donosi jedan novi opus radova koji propituje ulogu i utjecaj digitalnih tehnologija na suvremeni umjetnički izraz.

Prostor polaznih točaka u kreiranju digitalnih panoramskih zapisa u ovoj seriji nalaze se na lokaciji Šarže (Sharjah) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sarajeva (BIH). Iako na prvi pogled panorame izgledaju kao sasvim realistični prikazi spomenutih prostora, određena doza neobičnoga i drugačijega raslojava planove ovih prostora te promatrač ubrzo počinje uviđati jednu novu dimenziju transformacije i popunjavanja praznina elementima koji u izvornosti potiču sa samih tih lokacija.

zlatan_filipovic_2

Materijalnu i statičnu dimenziju digitalnih foto radova nadopunjuje digitalna dinamička augumentacija (AR augmented reality), komponenta rada kojoj će posjetitelji moći pristupiti uz korištenje programa/aplikacije dostupne za iOS i android uređaje (Aurasma AR). Digitalno nadopunjena realnost (AR) polje je koje Filipović u svom kreativnom radu istražuje u proteklih par godina.

U okviru izložbe biti će predstavljen i prototip AR monografije, projekta u razvoju, s ciljem kreiranja aplikacije za iOS/android uređaje s fokusom na predstavljanje umjetnika, galerija i institucija kulture na novim digitalnim platformama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.