Mostar: Svečano obilježena 25. obljetnica osnivanja HVO-a

U organizaciji HNS-a BiH i Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, u subotu je u Mostaru obilježena 25. obljetnica utemeljenja HVO-a.

Nakon svete mise za poginule i umrle branitelje u katedrali Marije Majke Crkve uslijedio je mimohod s ratnim zastavama te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika na Trgu hrvatskih velikana. Poslije toga održana je svečana akademija u HD Herceg Stjepan Kosača, piše Pogled.ba.

“Hrvatsko vijeće obrane prvo je stalo u obranu BiH kada to drugi još nisu bili u stanju. S druge strane, HVO je u združenom pohodu zajedno s Hrvatskom vojskom i Armijom BiH oslobodio BiH te nam omogućio mir.

Naravno, ovaj jubilej i ovu svečanost organizira HNS i to je jedna poruka i sama činjenica da danas i jučer zapravo nazočimo ovako velikom i veličanstvenom obilježavanju govori o našoj odlučnosti i našoj spremnosti i sposobnosti da se izborimo i za jednaku poziciju hrvatskoga naroda u BiH, ali i BiH koja će biti sposobna za euroatlantske integracije”, kazao je predsjednik GV HNS Božo Ljubić.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

 • Opet se neka administrativna odluka iz Gruda proglašava nedodirljivom svetinjom, a u biti je samo dato zajedničko ime za jedinice koje su već bile organizirane na prvoj crti bojišnice. I umjesto da se slave jedinice koje su se suprostavile višestruko nadmoćnijem neprijatelju, slavi se izmišljeni događaj kojim se uveličava jedan u nizu nebitnih odluka i sastanaka guzonja koji su se sklonolo od ratnih događanja uz granicu sa Hrvatskom. Ispada da su borci koji su otišli rat prije utemeljenja HVO “zakuhali građanski rat u Yuslaviji”. Sjećam se dolazaka nekih civila-političara koji su donijeli oznake sa HVO i ABiH i rekli da sačekamo da vidimo koje će mo oznake nositi. Kada sam to čuo nikada više ni jednu oznaku više nisam na sebe stavio. Guzonje opet prekrajaju povijest i uljepšavaju događaje sa sobom kao centralno figurom u svemu ovome, a postoji samo jedna centralna figura u svemu i to je svaki bojovnik koji je smogao hrabrosti i upustio se u neizvjesnu borbu sa prekodrinskim Golijatom. Zašto kod Hrvata nema istinskih ratnih heroja, a ima pun kufer lažnjaka koji su se okoristili i rat im došao kao “kec na desetku”? Zašto se ne objavi stvarni (a ne lažni) spisak branitelja sa ratnim putem, sva odličja, sva odlikovanja, svi ranjeni i kao posljedica invalidi-korisnici skrbi, sve povlaštene mirovine, pa da se konačno zna gdje je tko bio? Zašto se punih 25 godina nisu niti jednom postrojile ratne jedinice, već se prepustilo partiji da svakome kroji šinjel po svom?

  • Te prve postrojbe su bile samoorganizacija i ne treba umanjivati značaj ni njih niti ustroj HVO-a,ne treba to ići jedno protiv drugog, utemeljenje HVO-a je značilo stavljanje svih postrojbi pod jednu kapu.

 • tuzno je da covjek koji je prodao mijinu slobodu danas slobodno koraca ulicama grada kojem je na celu obrane bio sam mijo. ovdje se samo logistika okupila i nesto malo topnika

 • Dezerteri svih zemalja ujedinite se….
  Hrvati su izgubili rat a mi kao nešto slavimo.Za Hrvata je jedina opcija republika HRvatska a ne nekakve federacije i prihvaćanje drugačijih…
  SMRT BOSNI I HERCEGOVINI I SVIM.NJENIM PRISTAŠAMA

 • Bogo dragi, sve sami bojovnici – ćiriličar, vojni odsek SDB, vojna pošta stanko čolak, Mijo Krešić – zlatni ljiljan iz tuzle, alijina podrepina..ccc. Ćaća mi je bio vojnik ondašnjeg pravog HVO-a, ranjen i odlikovan. Pozdrav svoj našoj pravoj vojsci, koja nije prodala svoju čast nikada!

 • Evo što kažu politički jarani druga Gage:
  “Počevši od 18. novembra 1991. godine u Bosni i Hercegovini pokrenut je zajednički zločinački poduhvat političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj Zajednici, kasnije Republici Herceg-Bosni.

  U udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali su Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Mate Boban, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić, Berislav Pušić, Dario Kordić, Tihomir Blaškić i Mladen Naletilić Tuta i brojni drugi zvaničnici HDZ-a, tzv. HVO-a, Vlade Republike Hrvatske i oficira i generala Hrvatske vojske.

  Radnje koje je poduzimala Herceg-Bosna/HVO vršene su po sljedećem obrascu: prvo, većina vojno sposobnih muškaraca uhapšena je i zatočena u raznim zatvorima i koncentracionim logorima HVO-a. Potom, nakon što je većina muškaraca uklonjena, HVO je preuzimao kontrolu nad gradovima i selima i sistematski prikupljao žene, djecu i starce koji su zatim zatočeni na različite periode ili deportovani na područja pod kontrolom ABiH-a ili u druge zemlje.

  HVO je osnovao i vodio čitavu mrežu koncentracionih logora za Bošnjake.

  Vojna policija HVO-a je u junu 1992. osnovala logor centar u krugu nekadašnje stanice policije u Ljubuškom. Tri mjeseca kasnije, HVO je otvorio logor u Heliodromu. Logori u Dretelju i Gabeli, smješteni u bivšim kasarnama JNA, počeli su sa radom od aprila 1993. Logor Vojno se aktivno koristio između avgusta 1993. i januara 1994. Desetine hiljada zarobljenih civila držani su u ovim logorima.

  Posebno teški uslovi vladali su na Heliodromu i u Dretelju, u kojima su zatočenici bili lišeni vode, hrane, uslova za ličnu higijenu, pa čak i svjetla. Zatvoreni civili bili su podvrgavani zlostavljanju, premlaćivanju, nanošene su im opekotine, podvrgavani elektro-šokovima, ponižavani tako što su prisiljavani da jedu služeći se priborom koji se nikada nije prao, a oskudni obrok morali su da pojedu za svega nekoliko sekundi jer bi u protivnom bili kažnjeni.

  Zatočenike koji nisu jeli dovoljno brzo prisiljavali su da legnu na užareni asfalt i da se bez košulje valjaju po zemlji. Jednog zatočenika na Heliodromu prinudili su da poliže vlastitu krv kako “balijska krv ne bi ostala na hrvatskoj zemlji”.

  Zatočenici na Heliodromu, i u logorima Vojno i Ljubuški odvođeni su na prisilni rad na liniji fronta, pri čemu je jedan broj ranjen ili poginuo ili su ginuli dok su ih duž linije fronta koristili kao živi štit.

  Objavljeni su i dokazi da je zarobljene civile na prinudni rad koristio i Dragan Čović, danas član Predsjedništva iz reda Hrvata i predsjednik HDZ-a i tzv. HNS-a, a u to vrijeme funkcioner Sokola.

  Svi činjenični navodi u ovom saopštenju su pravosudno utvrđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i bosanskohercegovačkim sudovima. To je ono što slave oni koji slave osmi april i tzv. HVO, saopćeno je iz Građanskog saveza.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.