Svijet na rubu trećega svjetskoga rata

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kazao je da je Trump povukao “lud potez” i najavio još žešće udare na položaje pobunjenika.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je u petak u zoru napad na Siriju kao odgovor na navodno korištenje kemijskoga oružja vojske Bashara al-Assada.

– Među žrtvama je bilo i prekrasnih beba. Višegodišnji pokušaji promjene Al-Assadova ponašanja bili su neuspješni, i to dramatično neuspješni. Pozivam sve civilizirane zemlje da nam se pridruže u traženju načina da okončamo krvoproliće u Siriji i stanemo na kraj terorizmu svih vrsta – rekao je Trump. S američkih razarača USS Porter i USS Ross sa Sredozemlja ispaljeno je 59 raketa Tomahawk koje su pogodile više ciljeva u sirijskoj zračnoj bazi Shayrat u blizini Homsa, za koju Pentagon kaže da je korištena za skladištenje kemijskoga oružja.

Osokoljeni ISIL u napadu

Večernjakov reporter koji je prije nekoliko dana razgovarao s Al-Assadom zatekao se u blizini napadnute vojne baze. Situacija je potpuno mirna i stanovnici s kojima smo razgovarali tvrde da su i sami čuli jake detonacije. Na početku su mislili da je riječ o ruskim napadima na položaje ISIL-a, no bile su im neobične tako jake detonacije.

– Tek ujutro shvatili smo što se noćas zapravo događalo. Na TV-u sam vidio tko je zapravo i što napao – kazao nam je Haidar, stanovnik Homsa, ističući da su tim napadom “Amerikanci uvelike pomogli teroristima“. Zbog sigurnosti nismo mogli doći blizu mjesta napada jer je sirijska vojska blokirala sve prilaze poprištu napada. Sirijska vlada napad je nazvala agresorskim.

Situacija je neizvjesna i mijenja se iz sata u sat i svatko gleda tko će koji potez povući. Iz ministarstva vanjskih poslova Sirije izdano je priopćenje u kojem osuđuju taj napad, ističući da neće proći nekažnjeno. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kazao je da je “Trump povukao lud potez” i najavio još žešće udare po “pobunjenicima i teroristima”. Moskva pak smatra da je američki napad kršenje međunarodnoga prava i agresija na suverenu državu, dok ruski predsjednik Vladimir Putin na to gleda kao na pokušaj odvraćanja pozornosti javnosti od povećanog broja civilnih žrtava u oslobađanju Mosula u Iraku. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da ga napad u Siriji podsjeća na Irak 2003.

– SAD i Velika Britanija sa svojim saveznicima intervenirali su u Iraku bez dozvole Vijeća sigurnosti UN-a, što je bilo kršenje međunarodnoga prava – kazao je Lavrov, uvjeren da je američki raketni napad pripremljen prije navodnoga napada kemijskim oružjem za koji optužuju Al-Assadov režim.

– Svakom je stručnjaku jasno da je Washington donio odluku o napadu prije događaja u Idlibu, koji je samo iskorišten za pokazivanje moći – kazao je Lavrov.

Kao odgovor na američke napade, Rusija je suspendirala dogovor o slobodnoj sigurnosnoj zoni letenja u Siriji koji je ranije postigla sa SAD-om u strahu da ne dođe do incidenta između ruskih i američkih bombardera iznad teritorija Sirije. Rusija je najavila i da će pojačati protuzračne obrambene sustave u Siriji te da će sirijskoj vojsci isporučiti dodatni proturaketni sustav. Netom nakon napada, ruski zrakoplovi demonstriraju svoju snagu u sirijskom zračnom prostoru te u niskom letu nadlijeću sva područja koja su pod kontrolom vladinih snaga, štiteći tako vladinu i svoju vojnu bazu od mogućih novih američkih napada, a sirijska je vojska stavljena u potpunu pripravnost zbog mogućnosti od ponavljanja takvih napada. Neki upozoravaju da je Trump ovim bombardiranjem svijet doveo na rub trećega svjetskoga rata.


Stradala su i djeca

Ohrabrena američkim napadom na vojnu bazu u provinciji Homs, teroristička organizacija Islamske države krenula je u protuofenzivu na područje Palmire, Hame i okolice Damaska. Sirijci smatraju da je Trump promijenio stranu i, umjesto da se drži svojih predizbornih obećanja da će se boriti protiv terorizma, stao je na stranu terorista.

– Evo, vidite. Čim je k njemu otišao saudijski kralj Sulejmani i sigurno mu u džep stavio nekoliko milijardi dolara, Trump je promijenio smjer svojih raketa pa umjesto da gađa teroriste, on gađa nedužan sirijski narod – kazao je dr. Fuad Shoulani, kojem je jasno da je “Trump zapravo šoumen i trgovac”. On je bez karaktera i morala, ali neće nas uspjeti poraziti. Mi smo bili i ostat ćemo uz našega predsjednika – kazao je dr. Shoulani.

Suočavajući se s najvećom vanjskopolitičkom krizom od preuzimanja dužnosti u siječnju, Trump je poduzeo najjaču izravnu američku vojnu akciju u šestogodišnjem građanskom ratu u Siriji, povisujući rizik od sukoba s Rusijom i Iranom, dvama najvećim Al-Assadovim saveznicima. Američki dužnosnici rekli su da su obavijestili ruske snage o napadima, što Rusi demantiraju. Ministarstvo zdravstva Sirije izvijestilo je da je u američkim napadima poginulo devetero civila, među kojima četvero djece.

(Večernji.hr)
4 komentara

  • “23 rakete pogodile cilj, a za 36 ih se ne zna gdje su završile”? “Trump povukao lud potez”. “Trump je ovim bombardiranjem svijet doveo na rub trećeg svjetskog rata”. “Čim je k njemu otišao saudijski kralj Sulejmani i sigurno mu u džep stavio nekoliko milijardi dolara, Trump je promijenio smjer svojih raketa pa umjesto da gađa teroriste, on gađa nedužan sirijski narod”. Ne vidim neke logike u svemu ovome. Ako je ovo pokazivanje mišića Kini, kako neki vojni analitičari govore, nije ih se ovo baš dojmilo. Kinezi nastavljaju sa ekspanzijom izgradnje umjetnih otoka u Južnom kinenskom moru i šire od njih svoj teritorijalni pojas od 200 nautičkih milja. Kinezi imaju američkih obveznica u iznosu većem od 20000(dvadesettisuća) milijardi USD $, ostvarili su suficit sa USA od 10000(desetak tisuća) milijardi USD zadnjih 20-ak godina. Nekoliko milijuna radnika privrjeđuje za USA ekonomiju i Kina može USA dovesti u bankrot. USA gospodarstvo u odnosu na Kinu je poput Agrokora i za USA bi dobro došao jedan rat da se malo izravnaju bilance sa Kinom i Rusija u svemu ovome ne igra neku bitnu ulogu, bar ne onoliku koliku bi željela.

  • Znaci Tramp je pobio djecu kako bi upozorio Siriju da ne ubija djecu.A da stvar bude jos gora Assad sigurno nije kriv za te napade,a da i je otkud prije dokazi za to kad se jos uvijek nikakva istraga nije provela.To su napravili teroristi(pobunjenici) kao i 2013 kada je isto bio optuzen Assad,a ispostavilo se sa to uraditi teroristi al nusra fronta.

  • merkelini avioni raketirali to područje izazizavaju rat raketiraju bez ikakve istrage linčuj pa sudi to je njihova politika sirija je suverena država hoće da je razbiju kao irak ima atomsko oružje a pokazalo se da nema niko ne odgovara za propuste i nitko im ne sudi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.