Mostar: Izložba “(Re)konstrukcija i destrukcija” izazvala veliko zanimanje javnosti

U ponedjeljak je u prepunoj Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru otvorena izložba “(Re)konstrukcija i destrukcija”, koju je organiziralo Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine (DPUmH).

Na izložbi je prikazano 50 fotografija koje komparativno prikazuju stanje 25 odabranih dobara graditeljskoga nasljeđa Mostara prije 1992. godine, odnosno prije obnove, i danas. Izložba je završni čin projekta “(Re)konstrukcija i destrukcija: odnos prema kulturno-povijesnom nasljeđu Mostara 1995. – 2015.”, a kako je za portal Jabuka.tv u prošlotjednom intervjuu rekla predsjednica DPUmH-a i voditeljica projekta Tatjana Mićević-Đurić, cilj izložbe i projekta bio je skrenuti pažnju na vrlo loše stanje u oblasti zaštite graditeljskoga nasljeđa u Mostaru.

Otvorenje izložbe vodila je članica DPUmH-a Dajana Šudić Karačić, a o samoj izložbi i projektu govorila je Tatjana Mićević-Đurić, koja je istaknula vrijednost kulturno-povijesnoga nasljeđa u Mostaru.

”Važno je očuvati identitet Mostara, njegov karakter i njegovu prepoznatljivost. Ako tu važnost ne shvatimo, bojim se da ćemo postati bezlična i neprepoznatljiva sredina”, kazala je, naglasivši kako su pri rekonstrukciji dobara u Mostaru rijetko konzultirani povjesničari umjetnosti, kao i ostali relevantni stručnjaci, zbog čega je rezultat intervencije nezadovoljavajući.

Martina Penava nazočnima se obratila ispred Asocijacije arhitekata te je izrazila njihovu podršku ovom i sličnim projektima Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine.

Izložbu je otvorenom proglasila pomoćnica federalne ministrice kulture i sporta Danijela Marija Boras, koja je naglasila da fotografije pokazuju odnos društva prema baštini i koliko je baština važna i neprocjenjiva.

”Također, vjerujem kako će svima nama ukazati na brojne opasnosti koje prijete graditeljskom nasljeđu i ojačati nam svijest o važnosti baštine i njezinoj neprocjenjivoj ulozi i svakako odgovornijem pristupu prema njoj”, kazala je Boras.

Izložba ostaje otvorenom do 3. travnja.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.